nedeľa 3. júla 2011

Morčacie stehno s cesnakom

...ale aj s dijonskou horčicou, rímskou rascou, tymiánom, s karamelizovanou cibuľou a s redukciou z dobrého červeného vínka...


Suroviny
  • morčacie stehno bez kosti, cesnak, dijonská horčica
  • rímska rasca, tymián, olivový olej
  • soľ
karamelizovaná cibuľa
  • 2-3 cibule, oriešok masla, soľ
  • lyžička medu
redukcia z červeného vína
  • dobré červené suché víno, oriešok masla
  • výpek z mäsa, med
...morčacie stehno som nožom upravil na jeden veľký plát mäsa. Po celej dĺžke som spravil zárezy, ale dával som pozor, aby som ho celkom neprerezal...


Dijonskú horčicu, nakrájaný cesnak, soľ a olivový olej som spolu zmiešal a mäsko som dobre namazal, marinádu som dal do každého zárezu. Plát mäsa som rozdelil na dve rovnaké polovice a zroloval som ich. Poistil som ich kuchynským špagátikom, zvonku som rolky ochutil rozdrvenou rímskou rascou, sušeným tymiánom a soľou. Na rozpálenom oleji som mäso nechal zatiahnuť...


...podlial som červeným suchým vínom (dobrým) a prihodil som aj zopár nakrájaných šampiňónov. Dal som na hodinku do rúry, asi na 180°C. Na oriešku masla som asi 15 minút restoval nakrájanú cibuľu, potom som pridal lyžičku medu a nechal som ju skaramelizovať. Mäsko sa krásne upieklo a zostalo šťavnaté, posledných pár minút som ho zfarebnil pod grilom odkryté. Na cibuľovú panvicu (cibuľu som odložil bokom) som dal ďalší kúsok masla, pridal som jednu naberačku výpeku a aj zopár šampiňónov, podlial som červeným vínom. Po hodnej chvíľke sa víno pekne zredukovalo, alkohol niekde odišiel, tak som ju dochutil medom... redukcia z červeného bola hotová. Odpočinuté stehno som narezal, dal som ho na tanier, prizdobil som cibuľou a prelial som to redukciou z červeného vína. Podával som s tarhoňou ...dobrú chuť :-)

QR code - stiahnite si recept do mobilu

5 komentárov: