nedeľa 3. marca 2013

ako som sušil slaninu...

...keď kúpim dobrú klobásu, vždy ju dám na pár dní dosušiť do mojej zázračnej komory. Zázračnej preto, lebo je studená a vetraná cez komín, aj keď je v bloku, ale v takom poctivom bloku... tehlovom. Klobása je po týždni výborná a po dvoch priam dokonalá, zavesená je na bambusovej tyčke a celú dobu nič nerobí, len si tak visí, dozrieva,  suší sa a púšťa šťavu...


...ja viem, patrilo by sa, aby tu bola fotka takej klobásy, ale momentálne tam nevisí a celý príspevok je vlastne o tejto slanine. Neďaleko Košíc je totiž malá súkromná výrobňa mäsových výrobkov. Majú jednu pojazdnú predajňu a priamo pri výrobni  predajňu a v nej výbornú klobásu, slaninu, tlačenku, poctivé párky a ďalšie výrobky...


...nedávno som u nich zase bol a okrem iného som kúpil aj krásnu údenú slaninu. Doniesol som ju domov a vtedy mi napadlo, aká by asi bola, ak by som ju nechal pár dní visieť...



...výborná :) chuťou pripomína pancettu, je chuťovo vyvážená, krehká a tvrdá zároveň a je taká...koncentrovanejšia. Myslím, že jej krátky, dvojtýždňový pobyt v mojej komore prospel... ak máte možnosť dosušiť dobrú slaninu, alebo klobásu, neváhajte ani minútu ...dobrú chuť :)


      

16 komentárov:

  1. Obdivujem tvoju zdržanlivosť...ja by som nevydržala - než by sa dosušila, ostal by v komore len hák :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Asi ani ja by som nevydržala. Vyzerá fantasticky. Ach, hneď by som si ju dala. Aj s tou cibuľou :-) Musím sa priznať, akom som na tom, keď jem slaninu. Nakrájam si, teda aj s cibuľou a samozrejme s chlebom. Lenže nikdy mi to nevyjde tak, aby som všetko dojedla naraz. Najprv mi chýba slanina, tak si ju dokrájam. Potom mi zase zostane slanina a nemám chlieb. Odkrojím si ďalší. Vzápätí mi dojde cibuľa. Takže kým sa mi všetko podarí zosúladiť, mám ďalšie kilo na sebe :-)Ešte šťastie, že tú slaninu až tak často nejedávam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani ja ju nejedávam často, ale mám ju rád a tiež zosúlaďujem :)

      Odstrániť
  3. Ta slanina vyzera uzasne, ak o takej mozem len snivat, ale naposledy sme si s priatelom kupili pancetu. Chceli sme tak po "slovensky" nie nakrajat na priesvitne pasiky, ale vcelu, predavac nechapal, ale my sme si potom vychutnavali doma s perfektnou cibulou.Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. súhlasím čo napísala Tánička :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Príspevok by som nazvala : Trápenie neviniatok :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) už je ďalšia várka takmer dosušená...slaninka a klobásky na Veľkú noc :)

      Odstrániť
  6. Chci se zeptat, při jaké teplotě tu slaninu " sušit" ? Jestli třeba šlo pověsit ji do chladné garáže?
    Protože tohle chci :-D Mňam. Díky za odpověď, Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, teplotu som tam nikdy nemeral, ale musí byť chladná a dobre vetraná...možno by bola dobrá aj garáž, ale treba dať pozor na iné pachy, aby ich do seba slanina nenatiahla...

      Odstrániť
    2. Keby si tak povedal proces jej udenia, to by mi pomohlo....

      Odstrániť
  7. ...nasolená má byť aspoň 2-3 týždne, v chlade a treba ju otáčať, údiť na studenom dyme a minimálne 2-3 dni...viac info napríklad tu... http://udime.webnode.cz/technika-uzeni/ ...nie som odborník na údenie, ale držím palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pekne vyzerá na fotke, skoro ako moja!Ja si robím bravčovú slabinku doma už roky.Vyberiem u mäsiara celé boky rovnakej váhy len hodne mäsité, skoro bez masti z mladých mäsových plemien prasiat. Zrežem kosti a špice, zbytok sformátujem na pásy cca 8cm aj s kožou.Nechám v studenej vode vylúhovať krv do druhého dňa, vodu vymieňam kým nie je číra.Scedím a nechám odkvapkať. Zmiešam rýchlosoľ s hrubou soľou v pomere 1:3 a silno votriem do mäska. Pásy poukladám do dreveného korýtka a natlačím na seba. Mäsko do druhého dňa pustí šťavu a v tejto ho 2 dni prekladám. Na 3-tí deň rozrobím lák 12%tný a zalejem do ponorenia. Takto nechám slabinu soliť ešte 6-8 dní podľa teploty. Potom kúsky vyberiem, opláchnem studenou vodou a ponatieram rozmixovaným cesnakom a celou rascou. Poukladám na seba už bez láku a prekladám dva dni. Potom znovu jemne opláchnem prebytočný cesnak a nechám visieť na odkvapkanie a presušenie 1-2 hodiny v prievane. Vložím do udiarne a nad ventilátorom suším až do času, keď začnú rohy osychať cca 3-4 hodiny. Potom údim 16-18 hodín,kým vznikne tmavá zlatová farba. Nakoniec zas suším nad ventilátorom 2-3 hodiny. Zvesím z udiarne a zavesím na palice a nechám "dozrievať" v komore pri otvorenom okne so sieťkou niekoľko dní. Verte, chutí ako "prošuto".Urobím hrianky v hriankovači z grahamového krájaného baleného chlebíka, potriem jemne maslom, potom kečupom, a do toho vtlačím najemnučko nakrájané rezančeky údenej slabiny. Na chlapský jazýček jemne šalotkou posypem, ale jemne, no a odkusujem a zapíjam dobrým červeným vínkom. No raňajky ako na zámku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...krásne sa to číta, z tej tvojej slaniny by som chcel ochutnať :)

      Odstrániť