nedeľa 24. novembra 2013

chrumkavé zemiakové placky

...normálne neviem, čo napísať na úvod tohto receptu, snáď len jednoducho...mňam :)


Suroviny
  • zemiaky cca 700g, cesnak 4-5 strúčikov
  • 1 dcl mlieko, strúhanka, vajce
  • majorán, čerstvo mleté čierne korenie, soľ
  • bravčová masť
...je lepšie použiť staré zemiaky, lebo majú v sebe menej vody ako nové. Tak som ich teda očistil, nastrúhal a vytlačil. Vodu zo zemiakov som nechal postáť a keď zemiakový škrob sadol dole, tak som ju zlial a škrob vrátil k nastrúhaným zemiakom. Pridal som jedno celé vajce, asi 1dcl mlieka asi 5 lyžíc strúhanky a pretlačený  cesnak. Dochutil som soľou, čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, tú som pomrvil v dlani...
...Placky som smažil na bravčovej masti do schrumkovatenia a potom som ich nechal odmastiť na papierovom obrúsku. Keď som prvú ochutnal, zase som sa presvedčil, že najlepšie sú jednoduché jedlá starých materí...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


7 komentárov:

  1. Tak, tak, súhlasím, Tie naše staré matere, v mojom prípade otec vedeli, čo je dobré, díky za inšpiráciu, čo pripraviť na večeru.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zemiakové placky mám veľmi rada. Robievam ich tak dvakrát do roka, lebo je to jedlo, pri ktorom nepoznám dno :-( Zaujímalo by ma, aký to má význam, že si zlial vodu zo zemiakov a potom ju nahradil mliekom? Ešte som sa s pridávaním mlieka do zemiakových placiek nestretla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ahoj, vodu som zlial až keď sa na dne nádoby usadil škrob a ten som dal naspäť k zemiakom a vďaka mlieku sú chrumkavejšie, uvádza sa to vo viacerých receptoch a mám to odskúšané :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem za odpoveď. Potom som si spomenula, že kedysi, keď sme doma vytápali slaninu na masť, tiež sa do nej ku konci pridávalo mlieko, aby sa oškvarky pekne sfarbili a schrumkaveli. (Pôvodne som namiesto oškvarky napísala halušky, lebo som odbehla od sporáka, kde varím halušky :-) Ešte že som si to po sebe výnimočne prečítala.)

      Odstrániť
  3. Tak som ich dnes vyskúšala podľa teba a sú fajné chrumkavé budem robiť už len tak.

    OdpovedaťOdstrániť