nedeľa 27. novembra 2016

domáca maslová vianočka

...upletená z deviatich prameňov, s poctivým maslom, hrozienkami a kvapkou rumu chutí ako žiadna iná :)


Suroviny
  • 500g hladkej múky, cca 230ml mlieka, 2 vaječné žĺtka do cesta a jedno na potretie
  • 125g masla, 5g sušeného droždia, 50g hrozienok
  • kôra z jedného citróna, 60g cukru,  2 PL rumu, 1KL soli 
...z droždia, lyžice cukru, 50ml mlieka som si pripravil kvások a nechal ho odpočívať asi 10 minút, kvasnice začali pekne pracovať. Preosial som si 500g múky, pridal 2 vaječné žĺtka, teplé maslo, hrozienka, kôru z jedného citróna...potom vlažné mlieko, kvások, cukor,  soľ a rum...a začal pracovať robot...
Vypracované pružné a nelepivé cesto som nechal kysnúť 1-1,5 hodinky...cesto krásne vykyslo. Rozdelil som ho na 9 rovnakých častí, ktoré som rozšúľal na hadíky :) a začal som zapletať...najskôr spodok zo štyroch hadíkov...na jednom konci som ich spojil a ľavý (1) vrkoč som preložil cez vedľajší, potom tretí do ľava a posledný (4) som preložil zvrchu tým vedľa neho...ja viem zdá sa to komplikované, ale na internete nájdete veľa video návodov a keď budem piecť nabudúce doplním tu video aj ja...cez stred som vrkoč pozdĺžne zatlačil, aby si ďalší vrkoč, ten z troch dielov pekne sadol a na záver už len ten posledný, z dvoch hadíkov...


...konce vrkočov som vždy vložil pod spodnú časť vianočky. celú som ju spevnil drevenými špajlami (cca 10 špajlí z vrchu a až na spodok), aby sa nezdeformovala a nechal som ju kysnúť asi 40 minút. Natrel som ju rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka a potom som ju dal do vyhriatej rúry ...190°C a asi na 40 minút, ale treba ju sledovať...a vložil som ju do spodnej časti rúry. TIP: nezapletajte veľmi na tuho, aby vianočka mohla rovnomerne rásť...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


4 komentáre:

  1. Je vynikajuca.. Dakujem za recept.. Pridala som este zazvor a 2 pl kyslej smotany... Mnamky..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rád, že chutí...nabudúce skúsim aj s tou smotanou a zázvorom :)

      Odstrániť
  2. ĎURI, dnes som skúsila recept s kváskom. Je vynikajúca. VIKI MIŠKEY BUDAIOVÁ

    OdpovedaťOdstrániť