ponuka...

streda 20. júla 2011

Pečené zemiaky a guacamole

...spomenul som si na perfektný recept na quacamole,  ktorý som na Varecha.sk videl asi pred rokom, tak som kúpil dobré, zrelé avokáda a zopár zemiakov...


...začal som pečenými zemiakmi, lebo guacamole je hotové rýchlo...

Suroviny na pečené zemiaky
  • zemiaky, celá rasca, čerstvo mleté korenie,
  • sladká mletá paprika, , olivový olej, soľ
  • talianske bylinky (oregáno, majoránka, tymián, bazalka, rozmarín)
...očistené zemiaky som nakrájal na polcentimetrové plátky, dal som ich na papier na pečenie a na plech. Každé koliesko som natrel olivovým olejom a posypal soľou, mletou sladkou paprikou, čerstvo mletým korením, celou rascou a zmesou talianskych byliniek (oregáno, majoránka, tymián, bazalka, rozmarín) a dal som do rúry asi na 180°C a cca 20 minút...


...zemiačky sa pečú, tak som si  pripravil guacamole...

Suroviny
  • zrelé avokádo 2-3 ks, paradajka , chilli paprička
  • paprika, cibuľa, cesnak 3 strúčiky, zelený koriander
  • čerstvo mleté korenie, citrńová šťava, soľ
  • olivový olej 2-3 pol.lyžice
...všetko som nadrobno nakrájal a avokáda popučil, pokvapkal som ich citrónovou šťavou,  dochutil čerstvo mletým korením, soľou  a olivovým olejom. Všetko som spolu dôkladne vymiešal....


...chrumkavé zemiaky, alebo opečená cesnaková bageta  a perfektná avokádová nátierka, bolo to naozaj výborné....dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu


pondelok 18. júla 2011

Bazalkový twister

...inšpiroval ma recept na jednom blogu, bola pri ňom perfektná fotka, na ktorú som nezabudol. Zo surovín som niečo vynechal, niečo pridal a toto je výsledok. Ďakujem neznámemu autorovi...


Suroviny na cesto
  • 350g hladkej múky, 5g sušené droždie, 2 PL olivový olej
  • cukor, soľ, 200-250ml vody
...všetky suroviny na kysnuté cesto som dal do robota a nechal som ho pracovať. Tentokrát som ani nerobil kvások a cesto bolo perfektné...

Bazalková pasta
  • bazalkové pesto, nakrájané sušené paradajky, soľ 
  • nakrájaný cesnak, olivový olej, syr Vršatec, petržlenová vňať
Pokiaľ cesto kyslo, tak som spojil nakrájaný cesnak, moje bazalkové pesto a nakrájané sušené paradajky, potom som ešte pridal olivový olej, soľ a petržlenovú vňať. Vykysnuté cesto som vyvaľkal na obdĺžnik, natrel som ho bazalkovou pastou a na vrch som nastrúhal syr Vršatec, len kúsok...


 Natreté cesto som preložil v jednej tretine a potom aj ten zbytok, narezal som ho na 2cm pásy,  pretočil som ho a nechal podkysnúť  asi 30 minút...


...vložil som ich do vyhriatej rúry...asi 180°C a piekol som ich cca 25 minút. Keď boli upečené, tak som ich vybral z rúry, natrel cesnakovým olejom a keď trošku vychladli, na vrch som nastrúhal ešte kúsok syra...dobrú chuť :-)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

streda 6. júla 2011

pesto pizza, focaccia ?

...najradšej varím podľa fotky a ingrediencie si prispôsobím, nezvyknem variť podľa  receptu a keď už, tak ich niekoľko spojím a jedlo doladím podľa nálady. Teraz to ale bolo všetko naopak a snažil som sa dodržať postup. Samozrejme cesto som spravil moje, ale pridal som do neho sušené paradajky, lebo ma to oslovilo v tomto perfektnom recepte. A keď som dnes videl na internete túto pizzu, hneď som vedel, že je to to pravé orechové :-)


Suroviny na cesto
  • 350g hladkej múky, 5g sušené droždie, 2-3 PL olivový olej
  • 1 lyčička cukru, 1 lyžička soli, cca 250 ml vody
  • nakrájané sušené paradajky
...spravil som kvások a pridal som ho k preosiatej múke, ako aj nakrájané sušené paradajky naložené v oleji, olivový olej, soľ a primerane vody. Cesto mi vymiesil robot a ja som ho potom nechal kysnúť...


pečený cesnak
  • očistený cesnak 1-2 hlavičky, olivový olej
  • sušené talianske bylinky (oregáno, majoránka, tymián, bazalka, rozmarín)
  • soľ
...očistený cesnak som zalial olivovým olejom, pridal som talianske bylinky a soľ. (aj čerstvý rozmarín a tymián) Mal som ho fritovať v rúre,  pri 150°C asi hodinku, ale ja som ho nechal pomaličky prebublávať na plyne a bol hnedý, krásny a hotový asi o 31 minút... ten perfektný cesnakový olej som si odložil do chladničky...

 
ostatné suroviny
  • zemiak, ovčí syr, bazalkové pesto
  • sušené talianske bylinky, olivový olej z pečeného cesnaku
...rúru som vyhrial na max... 250°C. Cesto mi už krásne vykyslo, tak som ho trošku premiesil a dal na papier na pečenie. Pomohol som si s tým ochuteným cesnakovým olejom a nelepilo sa. Vypracoval som ho asi na centimetrovú hrúbku. Natrel som ho domácim, čerstvým a voňavým bazalkovým pestom, posypal som ho nastrúhaným ovčím syrom. Na vrch som dal tenké zemiakové kolieska, ktoré som predtým chvíľku oblanšíroval vo vriacej vode, natrel som ich cesnakovým olejom. Prihodil som trošku čerstvého rozmarínu a pečený cesnak. Celú pizzu som ochutil talianskymi bylinkami. Nechal som 30 minút kysnúť, ale stačila by aj polhodinka... :-)


...rúra s kameňom je už vyhriata, pizza podkysla, tak som ju dal do rúry (do tej vyhriatej :-)... piekla sa cca14 minút a bola hotová a bola výborná a bolo jej asi málo... dobrú chuť :-)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

utorok 5. júla 2011

Kalamáre

... kúpil som ich asi pred mesiacom a nechal som ich odpočívať v mrazničke. Veľmi sa im tam páčilo, ale už sa začali trošku nudiť, tak som ich pripravil podľa jedného perfektného receptu, ktorý som našiel na Varecha.sk...


Suroviny

  • Kalamáre
  • cesnak
  • citrónová šťava
  • olivoli
Dresing
  • dijonská horčica
  • olivoli
  • citrónová šťava
  • čerstvo mleté korenie
  • petržlenová vňať
  • cesnak
  • soľ
 ...kalamáre som očistil, v podstate treba odstrániť všetky blany, chrupavky a iné nepotrebné veci, stiahol som ich z takej tenkej kože a vybral som aj taký papagájovský zobáčik. Prevrátil som ich ako ponožku a poriadne som ich vyumýval. Potom som ich nakrájal asi na centimetrové kolieska, pridal som k nim nakrájaný cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Premiešal som ich a nechal odležať v chlade...


...do rozpáleného woku som dal odležané príšery a chvíľku (2-3min) som ich restoval, keď sa skrútily a zmenili trošku farbu, boli hotové, prelial som ich dresingom, ten vyzeral asi takto...



podával som s čerstvou nedomácou ciabattou, namáčali sme si ju do tej super šťavičky... dobrú chuť :-)


nedeľa 3. júla 2011

Morčacie stehno s cesnakom

...ale aj s dijonskou horčicou, rímskou rascou, tymiánom, s karamelizovanou cibuľou a s redukciou z dobrého červeného vínka...


Suroviny
  • morčacie stehno bez kosti, cesnak, dijonská horčica
  • rímska rasca, tymián, olivový olej
  • soľ
karamelizovaná cibuľa
  • 2-3 cibule, oriešok masla, soľ
  • lyžička medu
redukcia z červeného vína
  • dobré červené suché víno, oriešok masla
  • výpek z mäsa, med
...morčacie stehno som nožom upravil na jeden veľký plát mäsa. Po celej dĺžke som spravil zárezy, ale dával som pozor, aby som ho celkom neprerezal...


Dijonskú horčicu, nakrájaný cesnak, soľ a olivový olej som spolu zmiešal a mäsko som dobre namazal, marinádu som dal do každého zárezu. Plát mäsa som rozdelil na dve rovnaké polovice a zroloval som ich. Poistil som ich kuchynským špagátikom, zvonku som rolky ochutil rozdrvenou rímskou rascou, sušeným tymiánom a soľou. Na rozpálenom oleji som mäso nechal zatiahnuť...


...podlial som červeným suchým vínom (dobrým) a prihodil som aj zopár nakrájaných šampiňónov. Dal som na hodinku do rúry, asi na 180°C. Na oriešku masla som asi 15 minút restoval nakrájanú cibuľu, potom som pridal lyžičku medu a nechal som ju skaramelizovať. Mäsko sa krásne upieklo a zostalo šťavnaté, posledných pár minút som ho zfarebnil pod grilom odkryté. Na cibuľovú panvicu (cibuľu som odložil bokom) som dal ďalší kúsok masla, pridal som jednu naberačku výpeku a aj zopár šampiňónov, podlial som červeným vínom. Po hodnej chvíľke sa víno pekne zredukovalo, alkohol niekde odišiel, tak som ju dochutil medom... redukcia z červeného bola hotová. Odpočinuté stehno som narezal, dal som ho na tanier, prizdobil som cibuľou a prelial som to redukciou z červeného vína. Podával som s tarhoňou ...dobrú chuť :-)

QR code - stiahnite si recept do mobilu