tag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post1658135022959729754..comments2024-01-23T13:03:39.022+01:00Comments on s varechou v ruke: ako som sušil slaninu...BenJ (S varechou)http://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-73698391702609265842017-09-18T20:00:39.321+02:002017-09-18T20:00:39.321+02:00...krásne sa to číta, z tej tvojej slaniny by som ......krásne sa to číta, z tej tvojej slaniny by som chcel ochutnať :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-63036890109560014372017-09-18T19:27:55.386+02:002017-09-18T19:27:55.386+02:00Pekne vyzerá na fotke, skoro ako moja!Ja si robím ...Pekne vyzerá na fotke, skoro ako moja!Ja si robím bravčovú slabinku doma už roky.Vyberiem u mäsiara celé boky rovnakej váhy len hodne mäsité, skoro bez masti z mladých mäsových plemien prasiat. Zrežem kosti a špice, zbytok sformátujem na pásy cca 8cm aj s kožou.Nechám v studenej vode vylúhovať krv do druhého dňa, vodu vymieňam kým nie je číra.Scedím a nechám odkvapkať. Zmiešam rýchlosoľ s hrubou soľou v pomere 1:3 a silno votriem do mäska. Pásy poukladám do dreveného korýtka a natlačím na seba. Mäsko do druhého dňa pustí šťavu a v tejto ho 2 dni prekladám. Na 3-tí deň rozrobím lák 12%tný a zalejem do ponorenia. Takto nechám slabinu soliť ešte 6-8 dní podľa teploty. Potom kúsky vyberiem, opláchnem studenou vodou a ponatieram rozmixovaným cesnakom a celou rascou. Poukladám na seba už bez láku a prekladám dva dni. Potom znovu jemne opláchnem prebytočný cesnak a nechám visieť na odkvapkanie a presušenie 1-2 hodiny v prievane. Vložím do udiarne a nad ventilátorom suším až do času, keď začnú rohy osychať cca 3-4 hodiny. Potom údim 16-18 hodín,kým vznikne tmavá zlatová farba. Nakoniec zas suším nad ventilátorom 2-3 hodiny. Zvesím z udiarne a zavesím na palice a nechám "dozrievať" v komore pri otvorenom okne so sieťkou niekoľko dní. Verte, chutí ako "prošuto".Urobím hrianky v hriankovači z grahamového krájaného baleného chlebíka, potriem jemne maslom, potom kečupom, a do toho vtlačím najemnučko nakrájané rezančeky údenej slabiny. Na chlapský jazýček jemne šalotkou posypem, ale jemne, no a odkusujem a zapíjam dobrým červeným vínkom. No raňajky ako na zámku. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-48189990053970729582013-12-28T10:21:38.941+01:002013-12-28T10:21:38.941+01:00...nasolená má byť aspoň 2-3 týždne, v chlade a tr......nasolená má byť aspoň 2-3 týždne, v chlade a treba ju otáčať, údiť na studenom dyme a minimálne 2-3 dni...viac info napríklad tu... http://udime.webnode.cz/technika-uzeni/ ...nie som odborník na údenie, ale držím palce :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-87093462033616097452013-12-27T22:58:18.421+01:002013-12-27T22:58:18.421+01:00Keby si tak povedal proces jej udenia, to by mi po...Keby si tak povedal proces jej udenia, to by mi pomohlo....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-55859052803796841942013-10-20T16:56:53.397+02:002013-10-20T16:56:53.397+02:00ahoj, teplotu som tam nikdy nemeral, ale musí byť ...ahoj, teplotu som tam nikdy nemeral, ale musí byť chladná a dobre vetraná...možno by bola dobrá aj garáž, ale treba dať pozor na iné pachy, aby ich do seba slanina nenatiahla... BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-82513499668198110812013-10-19T20:01:40.735+02:002013-10-19T20:01:40.735+02:00Chci se zeptat, při jaké teplotě tu slaninu "...Chci se zeptat, při jaké teplotě tu slaninu " sušit" ? Jestli třeba šlo pověsit ji do chladné garáže?<br /> Protože tohle chci :-D Mňam. Díky za odpověď, AndreaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-26763762337193607612013-03-28T23:58:17.256+01:002013-03-28T23:58:17.256+01:00:))) už je ďalšia várka takmer dosušená...slaninka...:))) už je ďalšia várka takmer dosušená...slaninka a klobásky na Veľkú noc :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-36642735979893601582013-03-28T13:26:13.661+01:002013-03-28T13:26:13.661+01:00Príspevok by som nazvala : Trápenie neviniatok :-D...Príspevok by som nazvala : Trápenie neviniatok :-DDDniginahttps://www.blogger.com/profile/02347642893379018156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-83964573265797295462013-03-09T21:42:29.915+01:002013-03-09T21:42:29.915+01:00:))) našťastie som na ňu zabudol...:))) našťastie som na ňu zabudol...BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-86355548449030214362013-03-09T19:05:12.178+01:002013-03-09T19:05:12.178+01:00súhlasím čo napísala Tánička :-)))súhlasím čo napísala Tánička :-)))Ywetthttps://www.blogger.com/profile/05880882575013888101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-65159921292761417142013-03-06T19:14:43.290+01:002013-03-06T19:14:43.290+01:00slanina s cibuľou chutí vždy :)slanina s cibuľou chutí vždy :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-66127633058158613072013-03-06T19:13:37.828+01:002013-03-06T19:13:37.828+01:00ani ja ju nejedávam často, ale mám ju rád a tiež z...ani ja ju nejedávam často, ale mám ju rád a tiež zosúlaďujem :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-58532876058575673812013-03-04T14:23:14.302+01:002013-03-04T14:23:14.302+01:00Ta slanina vyzera uzasne, ak o takej mozem len sni...Ta slanina vyzera uzasne, ak o takej mozem len snivat, ale naposledy sme si s priatelom kupili pancetu. Chceli sme tak po "slovensky" nie nakrajat na priesvitne pasiky, ale vcelu, predavac nechapal, ale my sme si potom vychutnavali doma s perfektnou cibulou.EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-61688128253744938592013-03-03T22:56:35.290+01:002013-03-03T22:56:35.290+01:00Asi ani ja by som nevydržala. Vyzerá fantasticky. ...Asi ani ja by som nevydržala. Vyzerá fantasticky. Ach, hneď by som si ju dala. Aj s tou cibuľou :-) Musím sa priznať, akom som na tom, keď jem slaninu. Nakrájam si, teda aj s cibuľou a samozrejme s chlebom. Lenže nikdy mi to nevyjde tak, aby som všetko dojedla naraz. Najprv mi chýba slanina, tak si ju dokrájam. Potom mi zase zostane slanina a nemám chlieb. Odkrojím si ďalší. Vzápätí mi dojde cibuľa. Takže kým sa mi všetko podarí zosúladiť, mám ďalšie kilo na sebe :-)Ešte šťastie, že tú slaninu až tak často nejedávam.Daniela Augustkahttps://www.blogger.com/profile/14980809462648579677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-15208823430502186882013-03-03T19:36:28.308+01:002013-03-03T19:36:28.308+01:00priznám sa ti, že som na ňu našťastie zabudol :)priznám sa ti, že som na ňu našťastie zabudol :)BenJ (S varechou)https://www.blogger.com/profile/09069253571907592528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8808410259159305103.post-79866407562927261232013-03-03T19:30:53.080+01:002013-03-03T19:30:53.080+01:00Obdivujem tvoju zdržanlivosť...ja by som nevydržal...Obdivujem tvoju zdržanlivosť...ja by som nevydržala - než by sa dosušila, ostal by v komore len hák :-)Táňahttps://www.blogger.com/profile/15053514864181356245noreply@blogger.com