nedeľa 31. augusta 2014

francúzske zemiaky

...ja viem, vôbec nie sú francúzske, ale všetci ich tak voláme, môžu byť napríklad aj prekladané a myslím, že každý ich robí trošku ináč, niekto zo surových zemiakov a niekto z varených...so syrom, bez syra, so smotanou, či bez :)...ja zvyknem takto...


Suroviny
  • zemiaky
  • kavlitné špekačky
  • vajcia na tvrdo, smotana na varenie, vajce, cibuľa
  • čerstvo mleté korenie, soľ, mletá sladká paprika
...ja ich teda pripravujem zo surových zemiakov a radšej v širšom pekáči, lebo potom je viacej tých chrumkavých a tie máme najradšej :)...začíname čistením a krájaním, pokračujeme prekladaním a dochucovaním...ale pekne po poporiadku...očistenú cibuľu som nakrájal na kocky a kvalitné, bezmúkové špekačky na kolieska, očistené zemiaky na tenké kolieska (cca 2mm)...keď som mal všetko nakrájané, aj uvarené vajcia, tak som na spodok hlbšieho plechu dal asi dve lyžice oleja a na ten olej prvú tenkú vrstvu zemiakov, tie som ozdobil nakrájanou cibuľou a dochutil soľou, čerstvo mletým korením a sladkou paprikou...na ne som potom dal špekačky a vajcia a potom zase zemiaky a tak dookola až pokiaľ som neminul všetky suroviny...ukončil som to zemiakmi...


...vložil som do rúry  a na 180°C  som piekol asi 60 minút. Potom som v sladkej smotane rozhabarkoval jedno surové vajce a takmer hotové zemiaky som ňou zalial...nechal som v rúre ďalších cca 18 minút. pokiaľ sa na vrchu francuzákov nespravila krásna hnedá kôrka...asi takáto :)


...smotana sa odparila, zemiaky sú šťavnato chrumkavo dokonalé a my môžeme začať obedovať...dobrú chuť :)




QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára