sobota 7. apríla 2012

Veľkonočný pečený mäsový syrek

...všade sa pečie trošku ináč,  každý používa trošku iné suroviny...všetky sú dobré,  ale ten váš je vždy najlepší :)


Suroviny
  • 10 rožkov, 500g mleté mäso, 500g údené mäso alebo šunka, 15 vajec 
  • zelená petržlenová vňať,  1 cibuľa
  • sušené paradajky, muškátový oriešok, hrubá múka ... asi 10 PL (alebo strúhanka)
  • soľ, sušené droždie,  cukor (1 ČL)
 ...ako som už v nejakom recepte čítal, začneme včera :)  nakrájame rožky na kocky a necháme ich do druhého dňa obschnúť...uvarenú údenú šunku som nakrájal na malé kocky 0,5x0,6 mm :) a primiešal k mletému mäsu...ja som teraz použil morčacie, ale dobré je aj bravčové, prípadne mix. Mäso so šunkou som pridal k nakrájaným rožkom. Z vody, múky, cukru a droždia som si spravil kvások, pokiaľ sa  naštartoval tak som si nakrájal petržlenovú vňať...takú veľkú hrsť. Žĺtka z vajec som ochutil  nastrúhaným muškátovým orieškom, premiešal ich s  kváskom a vylial na nakrájané pečivo. Všetko som so všetkým dobre premiešal, pridal som nakrájané sušené paradajky, orestovanú nakrájanú cibuľu aj s olejom, dochutil som soľou, zahustil hrubou múkou a opatrne primiešal sneh z bielkov...


 ...namastený plech som vysypal hrubou múkou, ale lepšia je strúhanka...celú hmotu som na plechu  zarovnal a nechal podkysnúť  60-90 minút.  Keď zmes vykysla, tak som vrch  natrel rozšľahaným vajíčkom a nechal ešte chvíľku odpočívať...len pokiaľ sa nevyhriala rúra.
Piekol som na 180°C program "vrch-spodok" asi 20 minút, potom som ubral na 160 a dopekal ešte asi  30 minút...ale každý pozná tú svoju rúru najlepšie, keď je syrek správne upečený tak sa oddeľuje od okrajov plechu a má krásne hnedú farbu.
Podávame k šunke, cvikle s chrenom a ďalším sviatočným dobrotám... dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


14 komentárov:

  1. Tak ako píšeš,každá rodina má ten svoj a ten je najlepši.Nasi nemali presný recept,rokmi to mali v rukách a tak to bude zaujímavé strafit sa sa do chute, na ktorú som zvyknuta. Tvoj recept vyzera veľmi chutne,pekne sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ďakujem Ivanka, aj Tebe želám krásne sviatky :) ...tentokrát som syrek dochutil sušenými paradajkami a fritovaným cesnakom a po ochutnávke môžem povedať, že mu to prospelo. Dnes ráno som dostal ďalší perfektný recept, ale už som mal nakúpené suroviny, takže o rok ďalšia inovácia :)

      Odstrániť
  2. Máš ho vydarený, ale ten náš je náš :-) ...krásne sviatky a nech ti to super varí aj naďalej!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, máš pravdu... ten náš je náš :) krásne sviatky aj tebe a tvojim blízkym...

      Odstrániť
  3. Mnaaaaaaaam, vyzera uzasne. Krasne velkonocne sviatky zelam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to musí byť dobrota, krásny recept a aj fotky :-))....ako vždy ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďurko a ja som sa rozhodla toho roku dať medvedí cesnak, teraz už rastie, tak ho tam pekne, krásne nasekám :-)Prajem príjemné sviatky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...dúfam, že aj ja ho niekde nazbieram...aj tebe krásne sviatky Paťka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Výborný recept, už som ho raz vyskúšala. Teraz mu chcem dať znova šancu s medvedím cesnakom. Želám krásne veľkonočné sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vyzerá to super, vyskúšam. Len taká malá chybička. Pri prvej teplote chýba nula,...

    OdpovedaťOdstrániť