nedeľa, 3. apríla 2016

baranina na rozmaríne a zelenom korení

...dostal som od kamaráta peknú, mladú baraninu...kúsok pliecka a nožiny. Pripravil som ju na bylinkách a zelenom korení...


Suroviny
  • baranie mäso
  • 2 PL bravčovej masti, 2-3 cibule, 5 strúčikov cesnaku
  • čerstvý rozmarín, kurkuma, zmes korenia gyros, nakladané zelené korenie 
  • soľ, červená sladká paprika, 150 ml 12% sladkej smotany 
...na bravčovej masti som orestoval nakrájanú cibuľu a cesnak. Pokiaľ sa mi restovala cibuľa, nakrájal som mäso, chcel som z neho orezať tuk a loj,  ale na mladej baranine som žiaden nenašiel. Mäso som vložil do orestovanej cibule a keď sa zatiahlo tak som ho dochutil kurkumou, sladkou mletou paprikou, gyros korením a soľou... podlial som ho vínom...asi po 15 minútach sa alkohol odparil, víno sa zredukovalo, tak som vložil do hrnca čerstvý rozmarín a zasa podlial, ale teraz už len vriacou vodou a nechal som ho dusiť asi hodinku...


...mäso bolo už takmer hotové,  šťava sa krásne zredukovala, tak som z neho vybral rozmarín, pridal som asi 1-2 PL nakladaného zeleného korenia bez nálevu, opäť som podlial vriacou vodou a nechal dusiť ešte asi 20 minút. Potom som omáčku zjemnil sladkou smotanou a nechal som to spolu prevrieť...


...v druhom hrnci mi už vrela voda, tak manželka spravila z polohrubej múky, vajec, vody a štipky soli cesto na halušky...po chvíľke vyplávali a to znamená, že sú už hotové. Na scedené halušky dala oriešok masla a premiešala ich.
Jemne pikantná chuť zeleného korenia a čerstvý rozmarín dali mäsu a omáčke príjemnú chuť a vôňu, smotana ju zjemnila a ja som sa zasa presvedčil, že mladá baranina je výborné mäso...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára