nedeľa, 29. mája 2016

maďarský guláš

...na dobrý guláš potrebujeme dobrý základ a dobré mäso...a dobré neznamená drahé, lebo najlepší guláš je z hovädzej  nožiny, krku, alebo hovädzieho predného...


Suroviny
  • hovädzia nožina 700g
  • cibuľa 2-3ks, cesnak 4-5 strúčikov, bravčová masť, 150ml suchého červeného vína
  • 1 PL sladkej mletej papriky, 1 ČL štiplavej papriky
  • 2 PL Ajvaru, 1 PL lahôdkovej paprikovej pasty
  • soľ, čerstvo mleté korenie, majorán
...hovädzie mäso som nakrájal na rovnaké kocky, neorezujte z neho tuk ani glej, lebo práve to dá dobrému gulášu chuť. Pomalým dusením sa uvolní z mäsa kolagén a správne guláš zahustí...


...nakrájal som si cibuľu, objemovo by mala byť cibuľa k mäsu 1:1...a na bravčovej masti som ju podusil aj s nakrájaným cesnakom. Potom som pridal nakrájané mäso a keď sa zatiahlo (6min.) tak som ho dochutil čerstvo mletým korením, paprikovou pastou, lahôdkovou a štipľavou paprikou a Ajvarom (pasta z paradajok, papriky, baklažánu, cesnaku)...ak ho nemáte  použite paradajky a papriku. Chvíľku som restoval, potom som pridal soľ a podlial červeným vínom...


...víno sa po chvíľke zredukovalo, tak som podlial vriacou vodou a dusil na slabom plameni dobré dve hodiny....raz za čas som premiešal a podlial. Mäso už bolo hotové, guláš mal správnu hustotu...zahustila ho cibuľa a kolagén z mäsa,  tak som ho ochutnal a dosolil...so soľou opatrne, lebo papriková pasta a aj Ajvar sú už osolené. Na záver som ešte pridal čajovú lyžičku majoránu, nechal prevrieť a ...máme hotový guláš. Podával som s maslovými haluškami a pohárom studeného piva...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára