sobota 4. júna 2016

domáca parená knedľa

...na blogu už mám recept na domácu kysnutú knedľu, ale tá je varená...tak som ju teraz skúsil pripraviť v pare a neľutujem...


Suroviny
  • 500g polohrubej múky
  • 350ml mlieka
  • 5g sušeného droždia (alebo 20g čerstvého) 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli, štipka cukru
  • maslo na potretie hotovej knedle
...začal som kváskom...asi 50ml teplého (nie horúceho) som osladil cukrom, stačí pol malej lyžičky...pridal som sušené droždie a poprášil múkou (1-2 pol. lyžice) a nechal 20 minút v malej zavretej miske...po 20 minútach už penil a bolo vidieť, že droždie pekne pracuje...
Potom som už nechal pracovať robot...500g polohrubej múky som preosial, pridal vlažné mlieko, soľ, jedno vajce a kvások. Po 10-15 minútach som vypracované cesto poprášil múkou a zakryl čistou utierkou...takto narástlo po hodinke v teple (cesto vykysne aj v chladničke, len mu to dlhšie trvá...pozor na prievan, ten mu vadí)...


...cesto som rozdelil na polovicu, z jednej som na pomúčenej doske vytvaroval knedľu a nechal zakryté na papieri na pečenie podkysnúť asi 30 minút...z druhej polovice budú buchty na pare... 


...v oválnom hrnci som nechal zovrieť vodu, potom som na dierovanú podložku preložil podkysnutú knedľu aj s papierom na pečenie, zakryl pokrievkou a na slabom plameni som nechal pariť 20 minút...neodkrývajte, lebo vám knedľa spadne a nebude nadýchaná...


...po 20 minútach som odkryl, knedľu popichal špajdlou, preložil na podnos a natrel maslom...nechal som ju odkrytú odpočívať...


...podával som s údeným hovädzím jazykom a kôprovou omáčkou...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre:

  1. To to dalo roboty, znova najst tento recept, lebo sa mi osvedcil. Boli z toho sice 4 mensie bochniky, ale velmi mnammnam. Buchty su v plane dnes. Vdaka.

    OdpovedaťOdstrániť