nedeľa 28. mája 2017

mäsové guľky s chrenom a ajvarom

...rád varím z dobrých surovín a ajvar k nim jednoznačne patrí. Teraz som pripravil mäsové guľky s čerstvým chrenom, ajvarom a zelenou fazuľkou ktorú som orestoval na cesnakovom masle a sezame...


Suroviny
  • mleté bravčové mäso, 1 PL čerstvého chrenu, petržlenová vňať, cibuľa, vajce
  • cherry paradajky, 2 PL údenej slaniny, ajvar jemný, olivový olej, čerstvá bazalka, 1 ČL medu
  • zelená fazuľka, 1PL masla, 1-2 strúčiky cesnaku, sezam
  • čerstvo mleté čierne korenie, soľ, červená mletá paprika sladká
...začal som mletým mäsom, dochutil som ho čerstvo nastrúhaným chrenom, zelenou petržlenovou vňaťou, jedným vajcom, malou nakrájanou cibuľkou, soľou, čerstvo mletým korením a sladkou mletou paprikou...


...mäsovú zmes som dobre premiešal, vytvaroval som z nej guľky...asi ako ping-pongová loptička a vložil som do vyhriatej rúry na 180°C...


...mal som asi 30 minút času, tak dlho sa pečú v rúre guľky, tak som sa pustil do omáčky s ajvarom. Na panvici som orestoval slaninku, ak je menej tuková, dajte k nej aj lyžicu olivového oleja...keď pustila tuk, pridal som nakrájanú cibuľu a po chvíľke aj nakrájané cherry paradajky...


...keď paradajky a slanina spojili svoje chute a skamarátila sa s nimi aj cibuľa (cca 8min), tak som pridal jemný ajvar...je aj pikantný, ale mäsové guľky boli s čerstvým chrenom, tak som zvolil radšej ten jemný...


...nechal som všetko spolu prevrieť, jemne som zriedil vriacou vodou (cca 100ml, alebo 1dcl :) ...a pridal som nakrájané lístky bazalky a asi jednu lyžičku medu....potom som odstavil.  Zo zelenej fazuľky som odkrojil konce a vložil som ju na 2-3 minúty do vriacej vody, potom som ju preložil hneď do studenej (ideálne aj s ľadom) aby si zachovala peknú zelenú farbu. Na panvici som roztopil lyžicu masla a chvíľku som v nej restoval nakrájaný cesnak (cca 1 min.) potom som do masla vložil blanšírovanú zelenú fazuľku a jemne som ju posypal sezamom...prehodil som presne dvakrát a odstavil som...


...guľky sa už pekne upiekli a dostali aj farbu, tak som mohol servírovať...
Ináč, chcem vám ešte povedať, že Podravka nemá len výborný ajvar, ale aj cestoviny z tvrdej pšenice a mnoho iných výrobkov, takže...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára