streda, 13. apríla 2011

Chobotnica v maslovo citrónovej omáčke

ak to chcem vystihnúť jedným slovom, tak stačí napísať len ...dobrééé :-)
naozaj veľmi dobré, mäkké, jemné mäsko s výbornou omáčkou, ochutnajte, stojí to za to...


Suroviny
  • chobotnica (jedna cca 1kg, alebo viac menších)
  • maslo (malá kocka, cca 50g), olivový olej
  • cesnak, tymián, petržlenová vňať, chilli papričky
  • citrónová šťava, bobkový list, víno suché biele (asi 200ml)
  • čierne mleté korenie, soľ
...kúpil som chladenú chobotničku, asi kilovú. dal som ju do chladničky a začal som na internete hľadať, ako ju dobre pripraviť... okrem iného som sa dozvedel, že je lepšie mať niekoľko menších, ako jednu veľkú a keď už veľkú, tak maximálne do kila. Tak som ju teda dobre poumýval, vyčistená už bola a dal som ju do vriacej vody s bobkáčom a dvoma korkovými štupľami z vína (videl som to v telke, radil to jeden naozajstný talian, že skôr zmäknú a ja mu verím) varil som ju asi 30 minút a potom som ju nechal vo vode odpočívať ešte asi hodinku, dve.


Pokiaľ sa varila nakrájal som si cibuľu, tymián, chilli, cesnak a petržlenovú vňať na drobno....uvarená chobotnica už vychladla, nakrájal som ju na 2x2,2cm kúsky a vložil do woku k orestovanej cibuľke a cesnaku na olivovom oleji, potom som pridal cesnak, chilli, tymián, čierne mleté korenie, soľ a pár minút som restoval, podlial som suchým vínkom a dusiiiiiil som ju dusil...zase asi presne 27 minút. Keď sa vínko zredukovalo, ochutnal som octopusa a keďže bolo všetko ako má byť, vypol som plyn. Pridal som kocky masla, keď sa roztopili, šťavu z jedného citróna a nakrájanú petržlenovú vňať...


 Pokiaľ sa chobotnica dusila, tak som uvaril špagety z tvrdej pšenice, ako prílohu. Suché biele víno je k chobotnici ideálne... dobrú chuť

QR Code - stiahni si recept do mobilu


1 komentár: