sobota, 7. apríla 2012

Veľkonočný pečený mäsový syrek

...všade sa pečie trošku ináč,  každý používa trošku iné suroviny...všetky sú dobré,  ale ten váš je vždy najlepší :)


Suroviny
  • 10 rožkov, 500g mleté mäso, 500g údené mäso alebo šunka, 15 vajec 
  • zelená petržlenová vňať, 15 strúčikov fritovaného cesnaku, 1-2 orestovaná nakrájaná cibuľa
  • sušené paradajky, muškátový oriešok, hrubá múka ... asi 10 PL (alebo strúhanka)
  • soľ, sušené droždie, kryšt. cukor (1 ČL)
 ...ako som už v nejakom recepte čítal, začneme včera :)  nakrájame rožky na kocky a necháme ich do druhého dňa obschnúť. Celé strúčiky cesnaku som dal do oleja a na úplne slabučkom plyne som ich orestoval do svetlo hneda. Do oleja som pridal aj vetvičku rozmarínu...


 ...uvarenú údenú šunku som nakrájal na malé kocky 0,5x0,6 mm a premiešal som z mletým mäsom, môže byť bravčové, prípadne mix...ja som teraz použil morčacie. Pridal som k nakrájaným rožkom. Z vody, múky, cukru a droždia som si spravil kvások a pokiaľ sa on snažil skváskovatieť, ja som si nakrájal petržlenovú vňať, takú veľkú hrsť. Rozšľahal som vajcia, ochutil som ich nastrúhaným muškátovým orieškom a vlial som do nich kvások. Všetko som so všetkým dobre premiešal, pridal som nakrájané sušené paradajky, orestovanú nakrájanú cibuľu aj s olejom a nakrájaný fritovaný cesnak, dochutil som soľou a zahustil hrubou múkou...


 ...namastený plech som vysypal hrubou múkou, ale lepšia je strúhanka, celú hmotu som pekne zarovnal a nechal podkysnúť takú hodinku, alebo 60 minút :) Keď vykyslo, vrch som natrel rozšľahaným vajíčkom a nechal ešte chvíľku odpočívať, len pokiaľ sa nevyhriala rúra.
Piekol som na 18°C asi 20 minút, potom som ubral na 160 a dopekal som ešte asi ďalších 30 minút, ale každý pozná tú svoju rúru najlepšie...
...a máme hotovo... podávame k šunke, cvikle s chrenom a ďalším sviatočným dobrotám... dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu


10 komentárov:

  1. Tak ako píšeš,každá rodina má ten svoj a ten je najlepši.Nasi nemali presný recept,rokmi to mali v rukách a tak to bude zaujímavé strafit sa sa do chute, na ktorú som zvyknuta. Tvoj recept vyzera veľmi chutne,pekne sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ďakujem Ivanka, aj Tebe želám krásne sviatky :) ...tentokrát som syrek dochutil sušenými paradajkami a fritovaným cesnakom a po ochutnávke môžem povedať, že mu to prospelo. Dnes ráno som dostal ďalší perfektný recept, ale už som mal nakúpené suroviny, takže o rok ďalšia inovácia :)

      Odstrániť
  2. Máš ho vydarený, ale ten náš je náš :-) ...krásne sviatky a nech ti to super varí aj naďalej!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, máš pravdu... ten náš je náš :) krásne sviatky aj tebe a tvojim blízkym...

      Odstrániť
  3. Mnaaaaaaaam, vyzera uzasne. Krasne velkonocne sviatky zelam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Aďka...aj tebe a celej tvojej rodinke :)

      Odstrániť
  4. to musí byť dobrota, krásny recept a aj fotky :-))....ako vždy ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďurko a ja som sa rozhodla toho roku dať medvedí cesnak, teraz už rastie, tak ho tam pekne, krásne nasekám :-)Prajem príjemné sviatky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...dúfam, že aj ja ho niekde nazbieram...aj tebe krásne sviatky Paťka :)

    OdpovedaťOdstrániť