nedeľa, 3. februára 2013

Huspenina

...studenina, huspenina, kočonina, aspik, studenô  ...? ako sa volá u vás?


Suroviny
  • bravčové paprčky, koleno, mäso
  • mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak
  • nové korenie, bobkový list, sladká mletá paprika, čierne mleté korenie, soľ
  • ocot, cibuľa, chlieb, vidlička

...do studenej vody som dal variť rozkrojené paprčky, koleno a mäso. Keď to začalo vrieť, tak som zlial vodu, umyl som hrniec a opláchol som v studenej vode všetko, čo bolo v hrnci. To preto, lebo sa vyzrážali bielkoviny a chcel som, aby bol vývar krásne čistý. A začal som odznova :) všetko do  studenej vody a pomaličky variť...dlho a pomaly. Asi po troch hodinách slabučkého bublania som pridal očistenú polievkovú zeleninu a varil som ešte asi dve hodinky, lebo som na tú moju huspeninu úplne, ale naozaj úplne zabudol :) Neuškodilo jej to. Vývar je krásne čistý, trošku som z neho odobral na malý tanierik a dal do chladničky...po pár minútkach krásne stuhol, tak som odstavil...



...už mi to trošku vychladlo, tak som z hrnca vybral všetko mäso, kosti, kože  a zeleninu. Do vhodných nádob, ja som použil pekáče som naukladal čisté mäso (nemáme radi kože) a zalial som vývarom. Skúšal som už všelijaké finty na odstránenie masnoty z vývaru (servítky, opatrné odoberanie s naberačkou...) ale včera som vymyslel asi najlepší spôsob... hadička na víno a sitko, išlo to krásne :) takže odporúčam. Potom už len nechať stuhnúť, nakrájať cibuľu, pokvapkať octom a ...dobrú chuť :)



 QR code - stiahnite si recept do mobilu...




17 komentárov:

  1. dokonalé....presne takúto mám rada...musím zohnať suroviny a ide sa na to :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, už nám chýbala :) tak som všetko nakúpil a varil a varil :)

      Odstrániť
    2. aj mňa to čaká, decká otravujú už od predvianoc....ale dnes si ma poriadne navnadil :-)

      Odstrániť
  2. Varila som pred týždňom, takže tohoročnú dávku už mám splnenú. Tiež poznám toto jedlo pod názvom huspenina. No dostať dnes kúpiť suroviny na jej varenie, nie je vôbec ľahké. Obišla som tri obchody, kým som zohnala aspoň koleno. Paprče som vôbec nedostala kúpiť. Na to, aby bol rôsol kvalitnejší, tak tam patria. Dobrú chuť!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem...máš pravdu, ja som mal v piatok šťastie a kúpil som všetko na jednom mieste :)

      Odstrániť
  3. Vyzerá úžasne, chválim... robievam podobne, ale zvyknem pridať aj polovicu údeného kolienka, je potom taká voňavejšia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, aj ja ju niekedy varím s údeným kolenom, ale teraz bola bez :)

      Odstrániť
  4. škoda ze ste nenapísal koľko kolien, paprčiek a koľko sa varí vody ked to zlejete...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobrý večer...jedno koleno, dve paprčky a varí sa pokiaľ nezovrie...potom vodu zlejem a pokračujem...dobrú chuť

      Odstrániť
  5. a kolko litrov vody davate na druhy krat?dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. cca 3-4 litre...len toľko, aby bolo všetko mäso a zelenina pod vodou...

      Odstrániť
  6. zajtra varim...sranda, ze aj ja mam rovnaky postup, len davam cele korenie cierne a nie mlete....nie si ty nahodu z Kosic? :)....my sme to volali doma, ze kočonina :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...náhodou som z Košíc, aj u nás kočonina :)

      Odstrániť