...studenina, huspenina, kočonina, aspik, studenô ...? ako sa volá u vás?
Suroviny
...do studenej vody som dal variť rozkrojené paprčky, koleno a mäso. Keď to začalo vrieť, tak som zlial vodu, umyl som hrniec a opláchol som v studenej vode všetko, čo bolo v hrnci. To preto, lebo sa vyzrážali bielkoviny a chcel som, aby bol vývar krásne čistý. A začal som odznova :) všetko do studenej vody a pomaličky variť...dlho a pomaly. Asi po troch hodinách slabučkého bublania som pridal očistenú polievkovú zeleninu a varil som ešte asi dve hodinky, lebo som na tú moju huspeninu úplne, ale naozaj úplne zabudol :) Neuškodilo jej to. Vývar je krásne čistý, trošku som z neho odobral na malý tanierik a dal do chladničky...po pár minútkach krásne stuhol, tak som odstavil...
...už mi to trošku vychladlo, tak som z hrnca vybral všetko mäso, kosti, kože a zeleninu. Do vhodných nádob, ja som použil pekáče som naukladal čisté mäso (nemáme radi kože) a zalial som vývarom. Skúšal som už všelijaké finty na odstránenie masnoty z vývaru (servítky, opatrné odoberanie s naberačkou...) ale včera som vymyslel asi najlepší spôsob... hadička na víno a sitko, išlo to krásne :) takže odporúčam. Potom už len nechať stuhnúť, nakrájať cibuľu, pokvapkať octom a ...dobrú chuť :)
Suroviny
- bravčové paprčky, koleno, mäso, bravčová koža
- mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak
- nové korenie, bobkový list, sladká mletá paprika, čierne mleté korenie, soľ
- ocot, cibuľa, chlieb, vidlička
...do studenej vody som dal variť rozkrojené paprčky, koleno a mäso. Keď to začalo vrieť, tak som zlial vodu, umyl som hrniec a opláchol som v studenej vode všetko, čo bolo v hrnci. To preto, lebo sa vyzrážali bielkoviny a chcel som, aby bol vývar krásne čistý. A začal som odznova :) všetko do studenej vody a pomaličky variť...dlho a pomaly. Asi po troch hodinách slabučkého bublania som pridal očistenú polievkovú zeleninu a varil som ešte asi dve hodinky, lebo som na tú moju huspeninu úplne, ale naozaj úplne zabudol :) Neuškodilo jej to. Vývar je krásne čistý, trošku som z neho odobral na malý tanierik a dal do chladničky...po pár minútkach krásne stuhol, tak som odstavil...
...už mi to trošku vychladlo, tak som z hrnca vybral všetko mäso, kosti, kože a zeleninu. Do vhodných nádob, ja som použil pekáče som naukladal čisté mäso (nemáme radi kože) a zalial som vývarom. Skúšal som už všelijaké finty na odstránenie masnoty z vývaru (servítky, opatrné odoberanie s naberačkou...) ale včera som vymyslel asi najlepší spôsob... hadička na víno a sitko, išlo to krásne :) takže odporúčam. Potom už len nechať stuhnúť, nakrájať cibuľu, pokvapkať octom a ...dobrú chuť :)
QR code - stiahnite si recept do mobilu...
dokonalé....presne takúto mám rada...musím zohnať suroviny a ide sa na to :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, už nám chýbala :) tak som všetko nakúpil a varil a varil :)
Odstrániťaj mňa to čaká, decká otravujú už od predvianoc....ale dnes si ma poriadne navnadil :-)
OdstrániťUž mi bublá :-)
Odstrániť...dobrú chuť :)
OdstrániťVarila som pred týždňom, takže tohoročnú dávku už mám splnenú. Tiež poznám toto jedlo pod názvom huspenina. No dostať dnes kúpiť suroviny na jej varenie, nie je vôbec ľahké. Obišla som tri obchody, kým som zohnala aspoň koleno. Paprče som vôbec nedostala kúpiť. Na to, aby bol rôsol kvalitnejší, tak tam patria. Dobrú chuť!
OdpovedaťOdstrániťďakujem...máš pravdu, ja som mal v piatok šťastie a kúpil som všetko na jednom mieste :)
OdstrániťVyzerá úžasne, chválim... robievam podobne, ale zvyknem pridať aj polovicu údeného kolienka, je potom taká voňavejšia :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, aj ja ju niekedy varím s údeným kolenom, ale teraz bola bez :)
OdstrániťHuspenina mňaaaaaam!
OdpovedaťOdstrániťsúhlasím :)
Odstrániťškoda ze ste nenapísal koľko kolien, paprčiek a koľko sa varí vody ked to zlejete...
OdpovedaťOdstrániťdobrý večer...jedno koleno, dve paprčky a varí sa pokiaľ nezovrie...potom vodu zlejem a pokračujem...dobrú chuť
Odstrániťa kolko litrov vody davate na druhy krat?dakujem
OdpovedaťOdstrániťcca 3-4 litre...len toľko, aby bolo všetko mäso a zelenina pod vodou...
Odstrániťzajtra varim...sranda, ze aj ja mam rovnaky postup, len davam cele korenie cierne a nie mlete....nie si ty nahodu z Kosic? :)....my sme to volali doma, ze kočonina :)
OdpovedaťOdstrániť...náhodou som z Košíc, aj u nás kočonina :)
Odstrániť