nedeľa 25. augusta 2013

Hamburger

...manželka dostala chuť na hamburger...ale moja lenivosť  vyhrala :) a to teplo vonku ma tiež odrádzalo, takže hamburger sa nekonal.  Už sme na neho aj zabudli, ale dozrel čas na takú malú rodinnú oslavu a vtedy som si na neho spomenul. Prelúskal som zopár receptov, pozrel nejaké fotky a takto to nakoniec dopadlo...


Suroviny na žemle
  • 750g hl. múky, 10g sušené droždie, 200 ml oleja
  • cca 370ml mlieka, štipka cukru a 1-2 lyžičky soli, sezamové semená
... z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia som naštartoval kvások. Múku, mlieko, kvások, soľ a olej som za pomoci kuchynského robota premenil na hladké cesto ktoré som posypal múkou a nechal zakryté asi hodinku kysnúť.  Keď už cesto narástlo, bochník som rozdelil na 12 častí a z nich som vytvaroval placky.  Zase som ich nechal 26 minút podkysnúť, potom som ich natrel mliekom a posypal sezamom...


...nechcel som mať vysoké žemle, skôr také hamburgerovsky placaté, preto som ich dal na plech len 6 a nerozkázal som im rásť veľmi vysoko :) Piekol som ich v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút. 
...v chladničke mi už odpočíval cesnakovo jogurtový dresing ktorý som vymiešal z bieleho jogurtu, lyžice nátierkového masla, čerstvého cesnaku a soli.
Zo sladkej smotany, lyžice nátierkového masla, soli a čerstvého chrenu som vymiešal hladkú chrenovú omáčku...

Suroviny na mäsovú placku

  • mleté hovädzie zadné,  čerstvo mleté korenie, grilovacie korenie
  • petržlenová vňať, soľ
....mleté hovädzie  som ochutil čerstvo mletým korením, soľou, petržlenovou vňaťou a grilovacím korením, ktoré si miešam sám...
...nechal som ho v chlade takmer dve hodiny a potom  som vytvaroval  pomerne veľké placky, lebo pečením sa zmenšia. Nabudúce spravím trošku hrubšie, budú potom šťavnatejšie. Ukladal som ich na papier na pečenie...



...piekol som ich na grilovacej panvici, na upečené mäso môžete hneď naukladať syr, aby sa roztopil, ja som na to zabudol :) 



...pokiaľ som piekol mäso, na druhej panvici som nechal schrumkovatieť plátky slaninky a kedže mám momentálne len dve ruky, poveril som zodpovednú osobu, aby nakrájala bielu a červenú cibuľu, paradajky a natrhala šalátové listy na optimálnu veľkosť. 

Žemľa sa  rozkrojí,  zvnútra sa opečie na grile, alebo panvici, natrie sa omáčkou a každý si do svojho hamburgeru vkladá to, na čo má chuť :)



takmer som zabudol...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu






2 komentáre:

  1. v prvom rade by som chcela napísať že si ako môj priateľ tiez vacšinou lenivosť vyhráva :D ďakujem za receptik v sobotu vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť