nedeľa, 25. augusta 2013

Hamburger

...manželka dostala chuť na hamburger...ale moja lenivosť  vyhrala :) a to teplo vonku ma tiež odrádzalo, takže hamburger sa nekonal.  Už sme na neho aj zabudli, ale dozrel čas na takú malú rodinnú oslavu a vtedy som si na neho spomenul. Prelúskal som zopár receptov, pozrel nejaké fotky a takto to nakoniec dopadlo...


Suroviny na žemle
  • 750g hl. múky
  • 10g sušené droždie
  • 200 ml oleja
  • cca 370ml mlieka
  • štipka cukru a 1-2 lyžičky soli
  • sezamové semená
... z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia som naštartoval kvások. Múku, mlieko, kvások, soľ a olej som za pomoci kuchynského robota premenil na hladké cesto ktoré som posypal múkou a nechal zakryté asi hodinku kysnúť.  Keď už cesto narástlo, bochník som rozdelil na 12 častí a z nich som vytvaroval placky.  Zase som ich nechal 26 minút podkysnúť, potom som ich natrel mliekom a posypal sezamom...


...nechcel som mať vysoké žemle, skôr také hamburgerovsky placaté, preto som ich dal na plech len 6 a nerozkázal som im rásť veľmi vysoko :) Piekol som ich v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút. 
...v chladničke mi už odpočíval cesnakovo jogurtový dresing ktorý som vymiešal z bieleho jogurtu, lyžice nátierkového masla, čerstvého cesnaku a soli.
Zo sladkej smotany, lyžice nátierkového masla, soli a čerstvého chrenu som vymiešal hladkú chrenovú omáčku...

Suroviny na mäsovú placku
  • mleté hovädzie zadné
  • soľ, čerstvo mleté korenie, grilovacie korenie
  • petržlenová vňať
....mleté hovädzie  som ochutil čerstvo mletým korením, soľou, petržlenovou vňaťou a grilovacím korením, ktoré si miešam sám...
...nechal som ho v chlade takmer dve hodiny a potom  som pomocou lyžice vytvaroval  pomerne veľké placky, lebo pečením sa zmenšia. Pomohol som si papierom na pečenie...



...piekol som ich potom na panvici, najskôr na tej strane s papierom, pekne to vďaka nemu držalo tvar a mäso sa nerozpadávalo.  Na upečené mäso môžete hneď naukladať syr, aby sa roztopil, ja som na to zabudol :) 



...pokiaľ som piekol mäso, na druhej panvici som nechal schrumkovatieť plátky slaninky a kedže mám momentálne len dve ruky, poveril som zodpovednú osobu, aby nakrájala bielu a červenú cibuľu, paradajky a natrhala šalátové listy na optimálnu veľkosť. 
Žemľa sa  rozkrojí,  zvnútra sa opečie na grile, alebo panvici, natrie sa omáčkou a každý si do svojho hamburgeru vkladá to, na čo má chuť :)


takmer som zabudol...dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu






2 komentáre:

  1. v prvom rade by som chcela napísať že si ako môj priateľ tiez vacšinou lenivosť vyhráva :D ďakujem za receptik v sobotu vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť