nedeľa, 28. decembra 2014

žurek

... v Poľsku je to národné jedlo, varia ju v každej rodine, majú ju v každej reštaurácii, pripravenú na niekoľko spôsobov... s vajcom, s bielou klobásou, alebo so všetkým spolu. Jedol som ju so zemiakmi, ako v tej mojej, ale aj so zemiakovou kašou v strede taniera a polievka okolo nej...a vždy mi naozaj chutila...



Suroviny
  • zákvas (žitná múka, grahamová múka, cesnak, voda, suchý chlieb)
  • vývar, biela klobása, sušené huby, vajce na tvrdo
  • zemiaky, cibuľa, cesnak
  • bravčová masť, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán
...zvyčajne treba začať zákvasom, lebo musí zrieť zhruba 5 dní....ja som si ho doniesol z Poľska, bol vyrobený tradičnou receptúrou, bez konzervantov...


...nakrájanú cibuľu som orestoval na bravčovej masti, po chvíľke som k nej pridal asi 3 strúčiky nakrájaného cesnaku, dochutil som čerstvo mletým korením, soľou a zalial som hovädzím vývarom, pridal som na kocky nakrájané zemiaky a hrsť sušených hríbov. Zemiaky sa varia, tak som dal variť vajcia na tvrdo a nakrájal som klobásu na kolieska, bielu a trochu aj takej naozajstnej, údenej...


....keď to už všetko bolo uvarené, pridal som klobásu, majorán a po chvíľke  zákvas, nechal som to spolu prevrieť a dochutil som soľou...podával som s vajcom uvareným na tvrdo, príjemne dopĺňa chuť jemne kyslej polievky...dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára