utorok 23. decembra 2014

hovädzie líčka

...dusené na červenom víne a koreňovej zelenine...pomaly, dlho a pri nižšej teplote. Mäso je potom jemné, šťavnaté a dá sa jesť aj lyžicou...


Suroviny

  • hovädzie líčka
  • cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, zeler, hnedé šampiňóny, stopkatý zeler
  • suché červené víno, šalotka, paradajkový pretlak, hnedý cukor, maslo
  • bravčová masť, bobkový list, nové korenie, čerstvo mleté korenie, soľ
...najskôr som nakrájal zeleninu na kocky, na dve kilá mäsa som nakrájal jednu cibuľu, tri strúčiky cesnaku,  asi dve mrkvy, jeden väčší petržlen a asi také isté množstvo zeleru...


...potom hovädzie líčka na väčšie kocky...


...mäso som dochutil čerstvo mletým korením a soľou, v hlbšej panvici som ho nechal na bravčovej masti zatiahnuť z každej strany a odložil som ho bokom...


...do tej istej panvice som vložil nakrájanú cibuľu a keď bola orestovaná do hneda, pridal som k nej nakrájanú zeleninu a cesnak, restoval som asi 20 minút, zelenina chytila krásnu farbu, vtedy som pridal dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku a tiež som ho zarestoval... 
Zalial som kvalitným suchým, červeným vínom (7dcl) a redukoval som ho asi 20 minút...potom som do zeleninovo vínového základu vložil opečené mäso, dolial som vodou tak, aby bolo zakryté a vložil som ho aj s pokrievkou na 3 hodiny do vyhriatej rúry...na 160°C...
Mäso je už hotové, úplne mäké...tak som ho z omáčky vybral a dal som ho bokom. Omáčku som rozmixoval, dochutil hnedým cukrom a soľou. Vložil som do nej malé guľaté cibuľky a na plyne som ju redukoval ešte asi pol hodinku, pokiaľ nebola cibuľka a omáčka  hotová, na záver som do nej pridal oriešok masla...
Podával som na zemiakovej kaši s pažítkou...dobrú chuť :)




QR Code - stiahni si recept do mobilu




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára