utorok, 24. februára 2015

langoše

...skúsil som niekoľko receptov a toto cesto nám chutí najviac... opäť som sa raz presvedčil, že najlepšie sú jednoduché recepty...


Suroviny

  • 600g hladkej múky
  • 300ml vlažnej vody
  • 30g čerstvého droždia, alebo 7g sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice oleja (slnečnicový, alebo olivový)
...začneme ako s každým kysnutým cestom...pripravíme si kvások...v 100ml vlažnej vody som rozmiešal cukor, rozdrobil droždie, poprášil múkou a nechal som ho podkysnúť...trvá to pár minút. Pokiaľ sa kvások štartoval, tak som si preosial múku, aby sa prevzdušnila...potom som k múke pridal zvyšnú vodu, nakysnutý kvások, soľ a olej...robot vypracoval cesto... keď je hladké a nelepí sa, je pripravené na kysnutie...to moje odpočívalo v chladničke až do druhého dňa. V chladničke cesto pekne vykyslo, tak som ho rozdelil na 6 bochníčkov a každý som nechal ešte 27 minút podkysnúť...potom som ich rukami povyťahoval do kruhu...


...a postupne vyprážal v horúcom oleji...chvíľku si poležali na papierových obrúskoch,  aby tam nechali prebytočný tuk. 
Ak ich nechcete jesť všetky v jeden deň, cesto v chladničke vydrží a na druhý deň máte opäť čerstvé langoše...
Horúce langoše som posolil, natrel cesnakovou kašičkou (prelisovaný cesnak, olivový olej, voda), prizdobil kyslou smotanou a syrom...dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu




6 komentárov:

  1. Tie sú teda na zjedenie...:) Určite vyskúšam, doteraz som robila podľa receptu s kyslou smotanou, cesto tiež kysne v chladničke, spokojná som aj s tým receptom ale rada skúšam aj nové recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, so smotanou sú tiež fajn...ale tieto sú také chrumkavejšie a také...lagošovitejšie :) ďakujem

      Odstrániť
  2. no akurat som o langosoch vcera hovorila ako by som si dala... :) no ako vidim, osud mi hned supol recept do cesty aby som si ich spravila :) vyskusam lebo uz teraz mam slinky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jojojój, mňa, zopárkrát som skúšala, ale nie s veľkým úspechom. Ale tieto by som mohla skúsiť :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. skús..najťažšie je asi vytvarovať, vytiahnuť langoš...pomôže trošku oleja na ruky, držím palce :)

      Odstrániť