štvrtok, 29. októbra 2015

španielsky vtáčik

...hovädzie z domáceho chovu, mrkva, kyslá uhorka a domáca slaninka. Podával som so šampiňónovou ryžou. Naozaj neviem, či španielskeho vtáčika vymysleli v Španielsku...ale je to vlastne úplne jedno :)


Suroviny
  • hovädzie mäso (stehno, alebo roštenka)
  • vajcia na tvrdo, kyslá uhorka, slaninka, mrkva
  • bravčová masť, plnotučná horčica, soľ, čerstvo mleté korenie, údená mletá paprika
  • cesnak, cibuľa, hnedé šampiňóny, suché červené víno
...vajcia som dal variť do studenej a osolenej vody, keď voda začala vrieť, počkal som minútku a odstavil som...desať minút som ich nechal v tej takmer vriacej vode a potom som ich schladil. Takto uvarené vajcia sú krásne žlté :)
Pokiaľ sa vajcia varili, naklepal som hovädzie mäso, najlepšie je narezané priečne cez vlákna...potom sa dá krásne rozklepať. nakrájal som mrkvu, kyslú uhorku, slaninu a vajcia na štvrťky...do každého mäsa jeden kúsok. Ostala mi jedna mrkva a jedna uhorka...nastrúhal som ich a pôjdu s nakrájanou cibuľou a cesnakom do omáčky...


...mäso som ochutil soľou a čerstvo mletým korením, natrel som ho horčicou. Na kraj mäsa som dal uhorku, mrkvu, slaninku a vajíčko...potom som pevne zroloval a spojil som ihlou, ale kľudne môžete aj previazať špagátom, alebo špagátikom :)...viem, mal som malé mäso, ale aj tak som to zroloval...


...a potom som tie mäsové vtáčiky osolil, dochutil čerstvo mletým korením a orestoval ich  na bravčovej masti...len aby sa zatiahli a chytili farbu, na fotke sú ešte pred opečením...


...keď už boli opečené, tak som ich vybral a do výpeku som dal nakrájanú cibuľu s cesnakom, stačia tri strúčiky, orestoval som a podlial suchým červeným vínom, stačí 100ml, alebo 1dcl :)...keď sa víno odparilo, pridal som údenú mletú papriku, uhorku a mrkvu...áno, to čo sa mi zvýšilo a čo som nastrúhal, potom aj nakrájané hnedé šampiňóny...


...do omáčky som vložil opečené vtáčiky, podlial som vriacou vodou...zavrel som tlakový hrniec a ignoroval som ho 56 minút...
Do omáčky som dal aj hnedé šampiňóny...to aby som ešte viac zvýraznil chuť šampiňónovej ryže. Nakrájal som hnedé šampiňóny a orestoval som ich na olivovom oleji, pridal som k nim aj lyžičku sójovej omáčky...hotové som premiešal s uvarenou ryžou...
Mäso bolo jemné a vláčne, ryža hotová, tak už len...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára