sobota, 9. júla 2016

domáca ovčia bryndza

...ak máte možnosť kúpiť si poctivý ovčí syr, neváhajte ani minútu...najlepší je od mája do júla, lebo na lúkach  je čerstvá, šťavnatá tráva a kvitnú bylinky...vtedy je syr najlepší a najzdravší...samozrejme aj bryndza, ktorú si z neho spravíte, chuť domácej a tej pasterizovanej s pridaním kravského mlieka je neporovnateľná...


Suroviny
  • 100% ovčí syr
  • soľ
...áno na výbornú domácu bryndzu naozaj netreba nič iné. Ovčí syr treba zbaviť prebytočnej vody, ak to nespravíte, bryndza bude horká. Syr som osušil papierovou utierkou, jemne zvrchu osolil a položil som ho na drevené dienko, prekryl som ho plienkou, ktorú som namočil v slanej vode, na vrch som dal druhé dienko a zaťažil som to hrncom s vodou...nechal som ho zrieť na kuchynskej linke...


...ráno a večer som plienku prepral, zasa namočil do slanej vody, syr som osušil papierovou utierkou, jemne osolil a zaťažil...takto to treba robiť 2-3 dni. Vonku bolo poriadne horúco, ale pokiaľ je plienka vlhká a slaná, syr sa nepokazí. Nemajte obavy, nie je to časovo náročné a odmenou vám bude najlepšia bryndza akú ste kedy jedli...
Po troch dňoch syr dozrel, odtiekla z neho prebytočná voda, ak do neho strčíte špajľu a vytiahnete ju čistú, je dobre vyzretý a pripravený na mletie, či strúhanie...
Na bokoch, kde nebol zaťažený, bol trošku mazľavý, tak som ho jemne orezal, potom som ho rozkrojil...dobre vyzretý syr je celý deravý...


...odvážil som ho, na kilo syra ide polievková lyžica soli a postrúhal na jemnom strúhadle, môžete ho aj pomlieť...


...pridal som soľ a dobre som ho rukami prehnietol...


 ...vrch som uhladil, misu prekryl potravinovou fóliou a nechal na kuchynskej linke 24 hodín zrieť...
...na druhý deň som bryndzu zasa rukami dobre prehnietol, zabalil do fólie a dal do mrazničky...vydrží vám aj viac ako rok...keď manželka bryndzu ochutnala, povedala, že lepšiu ešte nejedla...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

1 komentár: