...ak máte možnosť kúpiť si poctivý ovčí syr, neváhajte ani minútu...najlepší je od mája do júla, lebo na lúkach je čerstvá, šťavnatá tráva a kvitnú bylinky...vtedy je syr najlepší a najzdravší...samozrejme aj bryndza, ktorú si z neho spravíte, chuť domácej a tej pasterizovanej s pridaním kravského mlieka je neporovnateľná...
Suroviny
...ráno a večer som plienku prepral, zasa namočil do slanej vody, syr som osušil papierovou utierkou, jemne osolil a zaťažil...takto to treba robiť 2-3 dni. Vonku bolo poriadne horúco, ale pokiaľ je plienka vlhká a slaná, syr sa nepokazí. Nemajte obavy, nie je to časovo náročné a odmenou vám bude najlepšia bryndza akú ste kedy jedli...
Po troch dňoch syr dozrel, odtiekla z neho prebytočná voda, ak do neho strčíte špajľu a vytiahnete ju čistú, je dobre vyzretý a pripravený na mletie, či strúhanie...
Na bokoch, kde nebol zaťažený, bol trošku mazľavý, tak som ho jemne orezal, potom som ho rozkrojil...dobre vyzretý syr je celý deravý...
...odvážil som ho, na kilo syra ide polievková lyžica soli a postrúhal na jemnom strúhadle, môžete ho aj pomlieť...
...pridal som soľ a dobre som ho rukami prehnietol...
...vrch som uhladil, misu prekryl potravinovou fóliou a nechal na kuchynskej linke 24 hodín zrieť...
...na druhý deň som bryndzu zasa rukami dobre prehnietol, zabalil do fólie a dal do mrazničky...vydrží vám aj viac ako rok...keď manželka bryndzu ochutnala, povedala, že lepšiu ešte nejedla...dobrú chuť :)
Suroviny
- 100% ovčí syr
- soľ
...ráno a večer som plienku prepral, zasa namočil do slanej vody, syr som osušil papierovou utierkou, jemne osolil a zaťažil...takto to treba robiť 2-3 dni. Vonku bolo poriadne horúco, ale pokiaľ je plienka vlhká a slaná, syr sa nepokazí. Nemajte obavy, nie je to časovo náročné a odmenou vám bude najlepšia bryndza akú ste kedy jedli...
Po troch dňoch syr dozrel, odtiekla z neho prebytočná voda, ak do neho strčíte špajľu a vytiahnete ju čistú, je dobre vyzretý a pripravený na mletie, či strúhanie...
Na bokoch, kde nebol zaťažený, bol trošku mazľavý, tak som ho jemne orezal, potom som ho rozkrojil...dobre vyzretý syr je celý deravý...
...odvážil som ho, na kilo syra ide polievková lyžica soli a postrúhal na jemnom strúhadle, môžete ho aj pomlieť...
...pridal som soľ a dobre som ho rukami prehnietol...
...na druhý deň som bryndzu zasa rukami dobre prehnietol, zabalil do fólie a dal do mrazničky...vydrží vám aj viac ako rok...keď manželka bryndzu ochutnala, povedala, že lepšiu ešte nejedla...dobrú chuť :)
QR Code - stiahni si recept do mobilu
Nádhera! Mohol by si predávať :)
OdpovedaťOdstrániť