nedeľa, 2. júla 2017

focaccia

...slaný taliansky "koláč" s paradajkami, olivami, čerstvou bylinkou a olivovým olejom. Na originál focacciu sa používa hladká biela múka, ja som skombinoval chlebovú a špaldovú...


Suroviny
  • chlebová múka T650 150g, špaldová múka 100g,  170ml vody 
  • 5g sušené droždie, 2 ČL soľ, štipka cukru, ľanové semená, 3-4 PL olivového oleja
  • zelené a čierne olivy, cherry paradajky, čerstvý tymián
...začal som cestom, chlebovú a špaldovú múku som preosial...to aby sa prevzdušnila, pridal som sušené droždie, štipku cukru (asi 1 kávovú lyžičku), vodu, soľ, ľanové semená a asi 3 PL olivového oleja. Cesto som dobre vypracoval a nechal kysnúť asi hodinku, ale postačí aj 60 minút :)
Na papier na pečenie som vyklopil cesto, z vrchu som ho prekvapol olivovým olejom...aby sa nelepilo a prstami som ho roztlačil asi na 1.5 až 2cm. Na cesto som dal pár kvapiek olivového oleja, na vrch som naukladal nakrájané paradajky, olivy a čerstvý tymián...


...tymián som do cesta trošku vtlačil, aby pri pečení nezhorel...nechal som na linke podkysnúť cca 25 minút, ale pozor na prievan...kysnuté cesto ho neznáša. Medzitým som zapol rúru a vyhrial som ju na 250°C. Focacciu som piekol asi 15 minút, keď okraje začali hnednúť, vybral som ju na mriežku a nechal vychladnúť...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre:

  1. krása s chuťou sa snúbi , určite aj pre mlsné jazýčky čarovné pre OKO :-)

    OdpovedaťOdstrániť