nedeľa 2. júla 2017

focaccia

...slaný taliansky "koláč" s paradajkami, olivami, čerstvou bylinkou a olivovým olejom. Na originál focacciu sa používa hladká biela múka, ja som skombinoval chlebovú a špaldovú...


Suroviny
  • chlebová múka T650 250g, špaldová múka 100g,  asi 220ml vody 
  • 5g sušené droždie, 2 ČL soľ, štipka cukru, ľanové semená, 3-4 PL olivového oleja
  • zelené a čierne olivy, cherry paradajky, čerstvý tymián
...začal som cestom, chlebovú a špaldovú múku som preosial...to aby sa prevzdušnila, pridal som sušené droždie, štipku cukru (asi 1 kávovú lyžičku), vodu, soľ, ľanové semená a asi 3 PL olivového oleja. Cesto som dobre vypracoval a nechal kysnúť asi hodinku, ale postačí aj 60 minút :)
Na papier na pečenie som vyklopil cesto, z vrchu som ho prekvapol olivovým olejom...aby sa nelepilo a prstami som ho roztlačil asi na 1.5 až 2cm. Na cesto som dal pár kvapiek olivového oleja, na vrch som naukladal nakrájané paradajky, olivy a čerstvý tymián...


...tymián som do cesta trošku vtlačil, aby pri pečení nezhorel...nechal som na linke podkysnúť cca 25 minút (kľudne aj hodinku), ale pozor na prievan...kysnuté cesto ho neznáša. Medzitým som zapol rúru a vyhrial som ju na 250°C. Focacciu som piekol asi 15 minút, keď okraje začali hnednúť, vybral som ju na mriežku a nechal vychladnúť...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre: