...takýto guláš, perkelt či ako to nazvať, máme radi. Kuracie žalúdky treba variť trošku dlhšie, ale potom sa vám odmenia dokonalou chuťou...
Suroviny
Suroviny
- kuracie žalúdky, bravčová masť, veľa cibule (1:1 objemovo k mäsu)
- zeler, ajvar, cesnak, petržlenová vňať, chilli paprička
- sladká mletá paprika, čerstvo mleté korenie, majorán, soľ
- dobré suché čerené víno, kyslá smotana
...na domácej bravčovej masti som orestoval nakrájanú cibuľu, asi tak ako keď idete variť guláš. Keď už bola sklovitosvetlohnedá, tak som k nej pridal asi dve, tri polievkové lyžice najemno nastrúhaného zeleru, potom sladkú papriku, nakrájaný cesnak, korenie a očistené a nakrájané žalúdky. Keď sa mäso zatiahlo, tak som osolil a podlial dobrým, suchým červeným. Víno sa zredukovalo a tak som pridala asi tri, štyri polievkové lyžice ajvaru, podlial som vodou a dusil asi tak 97 minút, priebežne som miešal a podlieval a dusil a varil a ochutnával a zase tak dookola. Keď už boli žalúdky takmer mäkké, odsemienkoval a nakrájal som jednu väčšiu chilli papričku a dal som ju do hrnca aj s viazaničkou petržlenovej vňate...
...mäso je už mäkkučké, šťava primerane zredukovaná, tak som dochutil majoránkou a pridal som kyslú smotanu. Neviem ako to robíte vy, ale mne sa osvedčil tento spôsob... do menšej misky odobrať omáčku a postupne k nej pridávať kyslú smotanu a dôôôkladneee spolu premiešať...
...potom som to (už rozmiešané, spojené a skamarátené) dal naspäť k mäsu a odstavil som. Ako prílohu sme mali gnocchetti... dobrú chuť :)
QR code - stiahni si recept do mobilu
Som zvedavá, aké reakcie tu budeš mať na tento dnešný recept. Ja osobne mám žalúdky rada, hoci len taký uvarený z polievky, no väčšina ľudí sa na ne pozerá s dešpektom. Neviem ani to, či by som pochodila s takýmto jedlom u mňa doma :-( Napadlo mi teraz, ako som raz varila podobné jedlo z kuracích krídielok. Inšpirovala ma pani domáca v Chorvátsku, kde sme raz boli ubytovaní. Keď som to varila doma, môj mladší syn sedel nad tanierom s jedlom a spýtal sa ma, či budeme mať k obedu aj mäso :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, každému to určite nebude pochuti :)...sú vnútornosti, ktoré nemusím ani ja, napríklad také ľadvinky. Viem, že aj žalúdky sú vnútornosti, ale je to vlastne čistý sval a nám chutí :)
OdpovedaťOdstrániťJa by som sa kľudne nechala pozvať :-)
Odstrániťďakujem, kľudne pribehni :)
OdstrániťTo jedlo dá silu! Mňam.
OdpovedaťOdstrániť...máš pravdu :)
OdstrániťA čo také pľúca na smotane. Podľa mňa je to bomba.
Odstrániťaj podľa mňa...a keď ich kúpim a pripravím, recept na blogu pribudne :)
OdpovedaťOdstrániťvynikajúci recept, určite vrelo odporúčam :)
OdpovedaťOdstrániť...ďakujem, som rád, že chutilo :)
OdstrániťMňam! My robievame aj na kyslo, škoda, že nie častejšie :)
OdpovedaťOdstrániťSuper.
OdpovedaťOdstrániť