pondelok 20. novembra 2017

pražma na zelenom korení

...myslím, že táto ryba sa právom volá "zlatá, či kráľovská" ...jemné mäso, málo kostí, výborná chuť... preto k nej treba  skutočne málo surovín, hlavne takých ktoré chuť ryby zvýraznia a nepotlačia ju, ale to platí vlastne pri príprave každej dobrej ryby a za túto ďakujem Rybe Žilina a ich značke Radoma...


Suroviny
  • pražma zlatá, ančovičky, kapary, cesnak, petržlenová vňať, šťava z citróna
  • olivový olej, maslo, zelené korenie, cibuľa, smotana 30%, čerstvo mleté čierne korenie
  • bulgur, cherry paradajky
...začal som bulgurom, je výborný na šaláty, prílohy či závarky do polievok....je to vlastne drvená pšenica. Najskôr som ho dobre prepláchol a potom dal variť do osolenej vody (1:2) po 15 minútach som zlial prebytočnú vodu a nechal ho odpočívať ešte pár minút pod pokrievkou. Pokiaľ sa varil, tak som na masle orestoval nakrájanú cibuľku s mletým čiernym korením a nakrájanými cherry paradajkami, z tých som odstránil vnútornú časť...potom som to všetko pridal k uvarenému bulguru...


...ryby som dobre osušil (nelepia sa potom pri pečení na panvicu) odrezal som plutvy a hlavy (budú na rybaciu polievku), narezal ich po bokoch a nechal chvíľku odpočívať...len pokiaľ som si nakrájal petržlenovú vňať, ančovičky, strúčik cesnaku a kapary (tie som predtým prepláchol) dochutil som niekoľkými kvapkami olivového oleja a citrónovej šťavy...


...touto výbornou zmesou som natrel ryby, povtláčal ju do zárezov, naplnil im aj brušká a do každého dal ešte tenký plátok masla...


...na panvici s maslom a olivovým olejom som ich opiekol, z každej strany asi 4-5 minút a hotové ich  na chvíľku zabalil do alobalu. Na masle sa mi už restovala cibuľka, dve nakrájané ančovičky, zelené korenie a mleté čierne...po piatich  minútach som zalial smotanou, dochutil soľou a nechal prevrieť...výborná omáčka je hotová. Trošku som sa bál, či nebude k rybe príliš výrazná...ale omáčka jej chuť len príjemne doplnila a k bulguru výborne pasovala...


QR Code - stiahni si recept do mobilu

2 komentáre: