štvrtok 19. marca 2020

žemľovka

...jablkovo tvarohová so sušenými slivkami...ja som ju robil z vianočky ale môžete použiť aj pečivo, alebo toustový chlieb...


Suroviny
  • vianočka, 2-3 jablká, 250g tvarohu
  • sladká smotana 250ml, 2 vajcia, maslo, sušené slivky, vanilka, cukor
  • škoricový cukor, soľ
...najskôr som maslom vytrel spodok formy a na maslo som naukladal nakrájanú vianočku...


... v smotane som rozmiešal jedno žĺtko, polievkovú lyžicu cukru a pár kvapiek tekutej vanilky (dajte akú máte, alebo aj vanilínový cukor) a navlhčil som vianočku...použil som asi polovicu smotany. Na nakrájanú vianočku som dal tvaroh do ktorého som pridal jedno žĺtko, dve polievkové lyžice cukru a nakrájané sušené slivky, ale môžete použiť aj hrozienka...


...na tvaroh som dal ďalšiu vrstvu nakrájanej vianočky a navlhčil som ju druhou polovicou ochutenej  smotany. Očistené jablká som nastrúhal a dal na vianočku, môžete ich aj nakrájať. Vrch jabĺk som ochutil škoricovým cukrom...ak máte sladké jablká, stačí aj samotná škorica... (ak chcete jablkovejšiu žemľovku, dajte viac jabĺk)


...vložil som do vyhriatej rúry na 180°C asi na 30-35 minút...čas treba prispôsobiť veľkosti a výške žemľovky. Na okrajoch vidíte ako je upečená. Medzitým som nechal robot, aby z bielok so štipkou soli vyšľahal sneh, ten som dal na upečenú žemľovku a rozotrel som ho...


...vložil som späť do rúry, teplotu som znížil na 160°C a dal zapiecť asi na 10 minút. Ak budete mať sneh z viacerých bielkov, môžete ho na žemľovke aj nejak pekne vytvarovať...žemľovka  bude potom taká istá, ale možno budete mať lepší pocit :) Po upečení som ju nechal pár minút (cca10) odpočívať a potom som ju naporcoval a na tanieri prizdobil práškovým cukrom...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára