streda 23. marca 2011

Držková

...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je ako rozprávka ktorá nemá koniec...



Suroviny

  • predvarené mrazené držky
  • špiková kosť
  • bobkový list
  • chilli paprička
  • cibuľa
  • masť
  • cesnak
  • majoránka
  • hladká múka
  • sladká mletá paprika
  • čierne mleté korenie
  • soľ
...kupujem predvarené držky, lebo s nimi nie je toľko práce ako s čerstvými, ale ani chuť sa nedá porovnať.... preto do držkovej pridávam 1-2 špikové kosti, aby bola taká...naozajstná. Predvarené držky dám variť a po vôňovej kontrole, keď je všetko ako má byť, pridám špikové kosti. Keď to v poriadku nie je, vodu zlejem a pokračujem s novou. Potom do hrnca prihodím soľ, 3-4 strúčiky nakrájaného cesnaku, bobkáč a čierne mleté korenie, neskôr aj 2-3 chilli papričky, alebo feferóny...



držky sa pomaličky varia a keď sú už takmer hotové, nakrájam si cibuľu,  na poctivej bravčovej masti ju restujem až pokiaľ nie je úplne sklovitá a mäkká, posypem múkou, chvíľku ju opekám, potom pridám sladkú mletú papriku a zalejem studenou vodou. Keď sa múka pekne rozvarí a nie sú už hrudky, vylejem to do hrnca k uvareným držkám, počkám pokiaľ to  všetko spolu prevrie, v dlani pomasírujem majoránku a švacnem ju tam tiež. Ochutnám, dochutím a keď chutí, pridám nadrobno nakrájaný cesnak... držková je hotová :) ...necháme pár minút odpočinúť, nech sa držky skamarátia s cesnakom a potom podávame s čerstvým, najlepšie domácim chlebom...dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu


4 komentáre:

  1. Držkovú môžem na litre! :-)
    A k špikovej kosti, jednoznačne tam patrí!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to je ale krásny recept ... držkovú máme doma všetci radi, ale zatiaľ som sa neodvážila variť ju doma ... ale podľa tohto tvojho perfektného receptu určite skúsim ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ďakujem, určite bude výborná...

    OdpovedaťOdstrániť