sobota 26. mája 2012

Flank steak

...alebo steak z boku (hovädzia slabina) s omáčkou z medvedieho cesnaku a dobrého vína,
steak som pripravoval podľa tohoto receptu  ...ďakujem :)


Suroviny
  • hovädzí pupok
marináda:
  • olivový olej, sójová omáčka, balzamikový krém, balzamikový ocot
  • dijonská horčica, čerstvo mleté korenie, talianske bylinky, cesnak
omáčka:
  • červené suché víno, zbytok marinády, sladká smotana na varenie, maslo
  •  pesto z medvedieho cesnaku (medv.cesnak, olej, citrónová šťava, soľ, orechy, mažiar)
  • čerstvo mleté korenie, trstinový cukor, soľ
 ...hovädzí pupok, pekný hrubší kúsok mäsa som zabalil do fólie a nechal som v chladničke odpočívať asi 5 dní, ale nič by sa nestalo, ak by si tam poležal aj dlhšie. Pred zabalením som z neho orezal všetky zbytočné časti, ale neumýval som ho. Po týždni som mäso rozbalil, umyl a naložil do marinády aspoň na 23,5 hodiny.
Na druhý deň som ho osušil  a dal na rozpálenú suchú panvicu, asi na 3,5 minúty z každej strany, ale ten čas je len orientačný...záleží na hrúbke mäsa a na tom, ako prepečený steak chcete mať...
Na panvici som ho ešte posolil a nešetril som ani čerstvo mletým korením. Po upečení som ho nechal 10 minút odpočívať zabalený v alobale. Na panvicu som nalial suché červené vínko, rozpustilo prichytenú marinádu, prilial som zbytok marinády a keď sa to všetko zredukovalo, tak sladkú smotanu. Dochutil som trstinovým cukrom, soľou a keď už mala omáčka ideálnu hustotu, odstavil som ju. Na záver som pridal medvedie pesto a  jeden, dva oriešky masla...


...odpočinutý steak som priečne narezal na tenučké plátky.
Dôležité je mäso nechať dostatočne odležať, marinovať aspoň jeden deň, neprehnať to s pečením a narezať na tenké plátky... dobrú chuť :)


8 komentárov:

  1. Ako vidím, ty si sa tým medvedím cesnakom dobre zásobil. Ja som ti tu raz písala, že sa práve vyberám na jeho zber, ale už bolo neskoro, takže až o rok. Recept vyzerá lákavo, ale hovädzie mäso nemôžem jest, tak ho ani nevarievam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) medvedí cesnak som spracoval na pesto a niečo som aj zmrazil...

      Odstrániť
  2. vyzera hriesne dobre!!! steakom sa neda neodolat ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no úžas!!! my doma by sme si strašne moc na takejto mňamke pochutnali :))

    OdpovedaťOdstrániť