piatok 15. júna 2012

Úhor so šalviou

...a s jarnou cibuľkou na masle, utopený v maslovo citrónovej omáčke. Mám ja ale šťastie, že syn je dobrý rybár :)


Suroviny:
  • úhor
  • čerstvá šalvia
  • maslo
  • olivový olej
  • citrón, čerstvo mleté korenie, soľ
  • sladká smotana
  • jarná cibuľka


...poprosíme syna, alebo akéhokoľvek rybára, aby chytil úhora. Keď ho už máme doma tak ho naložíme do pácu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a šalviou. Nechal som ho v chlade odpočívať asi  24 hodín.
Na druhý deň som narezal ciabattu a opiekol som ju na olivovom oleji, potom som do panvice pridal kúsok masla a orestoval som na ňom rozrezanú jarnú cibuľku...


...zase som pridal kúsok masla a aj olivového oleja, len aby maslo nehorelo a opiekol som kúsky ryby, asi tak 8 minút. Rybku som odložil do tepla a do panvice som pridal marinádu, v ktorej bola naložená, potom sladkú smotanu a keď sa omáčka zredukovala tak som dochutil soľou a čerstvo mletým korením. Odstavil som a dal som do nej nakrájanú čerstvú šalviu...


...úhora podával som na opečenej ciabatte, s maslovo citrónovou omáčkou a jarnou cibuľkou...dobrú chuť :)


8 komentárov:

  1. Úhora som jedla ako dieťa. Hoci si nepamätám už jeho chuť, viem, že mi chutil. Pripravil ho, myslím, strýko. Jurko, aj tento vyzerá výborne!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) bol výborný a vďaka tomu, že bol naložený v citrónovom páci, tak sa tenké kostičky úplne rozpadli...

      Odstrániť
  2. vyzera naozaj uzasne chutne, ryby milujem a salviu tiez, dobry napad :-) na leto priam idealne... urcite odskusame, hmmm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ďakujem a máš pravdu, šalvia k rybke pasuje :)

      Odstrániť
  3. Aj moji synovia si minulý víkend vycapili na facebooku fotku s chytenou rybou, ale domov ju nepriniesli :-( Boli na rybách s otcom, ktorý je vraj rybár,ale ešte som ich nepočula hovoriť, že by u neho nejaké ryby jedli. Úhora som nejedla sto rokov. Pre mňa by bolo lepšie, keby som nevedela, že jem úhora, lebo mi trošku pripomína hada. Ale na tom tanieri to vyzerá božsky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem:) úhor je fakt výborná rybka, a údený je najlepší...

      Odstrániť
  4. Zaujímavý recept, úhor ma vždy lákal, no nikdy som ho neochutnal. Nie som rybár, no skúsim niečo vyžobrať od kamošov :) Díky Juraj, vyzerá to fakt chutne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) úhor je naozaj výborná ryba...mám šťastie, že syn je dobrý rybár :)

      Odstrániť