streda, 30. januára 2013

Pizza

...pečená na kameni, čo je alternatíva pečenia v peci. Pri pečení pizze je veľmi dôležité dať ju do maximálne rozpálenej rúry a na horúci kameň, aby bola chrumkavo dokonalá...


Suroviny na cesto ...z tohto množstva máme 3 pizze s priemerom cca 31,7 cm :)

500g hladkej múky
3-4 PL olivového oleja
cca 5g sušeného droždia
1,5 KL soli a KL cukru
cca 300 ml vlažnej vody

paradajkový základ:

drvené paradajky, zmes talianskych byliniek
2-3 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, čerstvo mleté korenie

...z hladkej múky, droždia, olivového oleja, soli, cukru, vlažnej vody a štipky oregána vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak to za nás bude robiť kuch. robot,  nemusíme robiť kvások, kvasnice sa aktivujú aj bez neho. Keď máme cesto hotové, dáme si predhriať rúru na maximálnu teplotu, aj s pizza kameňom, kto ho nemá, môže použiť alternatívu - liatinovú platňu, prípadne plech na pečenie otočený opačne, hore dnom...


... pripravené cesto dáme na papier na pečenie a položíme ho na nejakú podložku, aby sme ho vedeli preniesť na horúci kameň. Z drvených paradajok, cesnaku, talianskych byliniek, soli, čerstvo mletého korenia a olivového oleja spravíme omáčku, ktorou potrieme cesto...




...na vrch ukladáme postupne všetky ingrediencie, každý podľa chuti a zásob v chladničke. Jedno je však veľmi dôležité - menej je niekedy viac - nedávajme na cesto všetko čo nájdeme v chladničke. Pečieme cca 10min na 250°C, na maxime a pizzu dávame vždy do rozpálenej rúry a na rozpálený kameň, lebo tak je to aj v naozajstnej peci, okraje môžeme natrieť cesnakovým olejom, budú ešte lepšie...dobrú chuť :)




QR code - stiahnite si recept do mobilu...


10 komentárov:

  1. Pizza to je taká moja 13.komnata :). Pečiem ju so striedavým úspechom, ale nakoniec ju stále "schrúmeme". Tvoja vyzerá výborne, myslíš, že to bude tým kameňom :) a aký typ hladkej múky používaš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...kameň je fakt dobrá vec, lebo cesto má podobné podmienky, ako v naozajstnej peci. Teraz som robil z chlebovej T650, ale už som robil aj z obyčajnej hladkej a chutila :) cesto z tohto množstva je na dve pizze s priemerom cca 32cm, alebo na tri, také tenšie :)

      Odstrániť
    2. Mňam pizza vyzerá super..
      Tak ma napadlo či by sa namiesto kameňa nemohla použiť neglazúrovaná dlaždica. Tie z glazúrou môžu obsahovať olovo.
      Pohľadám, vyskúšam, dám vedieť.

      Odstrániť
    3. ...ďakujem a myslím, že by to bolo úplne v pohode, aj ten môj kameň vyzerá ako okrúhla neglazúrovaná dlaždica :)

      Odstrániť
  2. Díky, tak vyskúšam, len si musím zaobstarať ten kameň. Už dlhšie o tom uvažujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som ho mal ako príslušenstvo k rúre :)

      Odstrániť
  3. a jaký kámen použít?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...je odfotený v recepte, ja som ho dostal ako príslušenstvo k rúre, ale dá sa kúpiť aj samostatne :)

      Odstrániť