pondelok 23. decembra 2013

Kapustnica

...varievam ju možno trikrát do roka, ale na Vianoce a Silvestra chutí najlepšie :)...poctivá kapustnica s údeným, klobásou, hubami a smotanou...



Suroviny
  • kyslá kapusta, údené mäso, pikantná klobása, údená klobása, lesné huby
  • cibuľa, cesnak, masť,  200ml 30% smotany, 
  • čierne korenie, bobkový list, sladká mletá paprika, soľ
... v malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov,  potom očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju len tak všelijak. Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je do sklovita,  pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče, celé čierne korenie a varíme...


...kyslú kapustu som nakrájal, šťavu som si dal bokom...ak by bola kapusta málo kyslá, použijem ju. Mäso už máme skoro hotové tak som ho vybral a namiesto neho vložil kapustu a huby a ďalej varíme ...
Keď polievka začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ.
Medzitým som nakrájal  údené mäso a pridal ho do hrnca ku kapuste.
Kapustu nechcem mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále...čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu nakrájanú asi na 2-3 cm kúsky som pridal do hrnca, tá bude rýchlo uvarená a polievke dá príjemnú, jemne pikantnú chuť. 
Chuť polievky som zjemnil sladkou 30% smotanou...keď prevrela, tak som ju odstavil a nechal chvíľku odpočinúť, zaslúži si.
Údenú klobásu som nakrájal na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dal som  ju na suchú rozpálenú panvicu z obidvoch strán schrumkovatieť a pustiť šťavu...


...teraz je ten správny čas, aby sme kapustnici nasadili korunku...upečenú klobásku aj so šťavou opatrne vlejeme do kapustnice a ochutnáme...podávame s lyžicou a jeme s veľkou chuťou, ozaj...a najlepšia je na druhý deň...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára