pondelok, 23. decembra 2013

Kapustnica

...varievam ju možno trikrát do roka, ale na Vianoce a Silvestra chutí najlepšie :)...poctivá kapustnica, s údeným, klobásou, hubami a smotanou...


Suroviny
  • kyslá kapusta
  • údené mäso, pikantná klobása, údená klobása
  • lesné huby
  • cibuľa, cesnak, masť
  • sladká smotana, hladká múka
  • čierne korenie, bobkový list, sladká mletá paprika, soľ
... v malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov,  potom očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju len tak všelijak. Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je do sklovita,  pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče, celé čierne korenie...a varíme...


...kyslú kapustu som skontroloval a prebral, šťavu som si dal bokom, ak by bola kapusta málo kyslá, použijem ju. Mäsko už máme skoro hotové tak som ho vybral a namiesto neho vložil kapustu a huby...a zase varíme.... Keď začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ a zase ochutnáme...nakrájané údené mäso pridáme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme... asi 20 minút...nepretržite ochutnávame :) Kapustu nechcem mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále...čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu som nakrájal asi na 2-3 cm kúsky a vložil ku kapuste do hrnca. Sladkú smotanu som rozhabarkoval s hladkou múkou a vylial do hrnca...keď prevrela, tak som ju odstavil a nechal ju chvíľku odpočinúť, zaslúži si.Údenú klobásu som nakrájal na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dal som  ju na suchú rozpálenú panvicu z obidvoch strán schrumkovatieť a pustiť šťavu...


...teraz je ten správny čas, aby sme kapustnici nasadili korunku...upečenú klobásku aj so šťavou opatrne vložíme do kapustnice a ochutnáme...podávame s lyžicou a jeme s veľkou chuťou...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára