štvrtok, 27. marca 2014

Boršč

...cez vikend sa v telke roztrhlo vrece s borščami (zvláštne slovo :) v sobotu ho varil p. Židek a v nedeľu p. Pospíšil. Z nedele na pondelok sa mi o boršči snívalo a tak som ho teda v stredu uvaril...a vôbec neľutujem :)


Suroviny
  • 2-3 ks cvikla, kapusta, 3 mrkvy, 3 petržleny, zeler, stonkový zeler, čerstvý kôpor
  • hovädzie mäso (hruď, krk, prípadne nožina) bravčové mäso (rebrá, alebo pliecko)
  • údená slanina, 2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, paradajkové pyré, bravčová masť, ocot
  • čerstvo mleté korenie, sladká mletá paprika, nové korenie, majorán, bobkový list, soľ
...najskôr som dal variť hovädzie a bravčové, do studenej vody so soľou, bobkovým listom a novým korením. Priebežne som zbieral penu a o dve, tri  hodinky som mal perfektný mäsový vývar. Pokiaľ sa mi varilo mäso, krájal som zeleninu. Najskôr ledabolo dve cibule, asi šesť strúčikov cesnaku a potom na kocky mrkvu, petržlen, zeler a cviklu...stonkový zeler a sladkú kapustu. Na fotke vidieť koľko čoho a v akom asi pomere...


...údenú slaninu som nakrájal na kocky a vyškvaril som ju na bravčovej masti, pridal som k nej cibuľu a nakoniec cesnak. Dochutil som čerstvo mletým korením a sladkou mletou paprikou, solil som len opatrne, lebo vývar je už so soľou. K cibuli som pridal koreňovú zeleninu, polievkovú lyžicu octu a dusil s naberačkou vývaru asi 21 minút...


...potom som pridal paradajkové pyré,  sladkú kapustu a podusil som ich spolu so zeleninou ešte 17 minút, dolial som vývar, dochutil asi lyžičkou majoránky a pridal som nakrájané uvarené mäso a stonkový zeler...


...nechal som to spolu prevrieť a  odstavil som...nechal som ho odpočinúť do druhého dňa a podával som s lyžicou kyslej smotany a kopou čerstvého kôpru. 
Boršč je "veľa krájania a kúsok varenia"...ale ten výsledok zato stojí...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára