nedeľa, 30. marca 2014

krémové rizoto

...na bielom víne, s chrumkavou hlivou a  medvedím cesnakom...


Suroviny
  • ryža (arborio, carnaroli, alebo inú risottovú )
  • koreňová zelenina, cibuľa, cesnak
  • hliva, olivový olej, šalotka
  • medvedí cesnak
  • biele víno, zeleninový vývar, maslo
  • čerstvo mleté korenie, soľ
...začal som zeleninovým vývarom, očistil som koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a dal som ju variť s novým korením, čerstvo mletým korením a soľou...
Vývar je už hotový, pomaličky prebubláva  a tak som som si nakrájal cibuľu a hlivu. Na olivovom oleji som orestoval cibuľu, potom som pridal hlivu, dochutil som čerstvo mletým korením a soľou. Restoval som, až pokiaľ hliva neschrumkovatela...


...potom som ju dal bokom a v tom istom woku som krátko osmahol ryžu. Po 4-5 minútach som ju podlial bielym suchým vínom, asi 1-1,5 dcl a keď sa vínko odparilo, podlieval som už vývarom. Nie naraz, ale postupne, po jednej naberačke a keď sa odparí, tak zasa a miešať a podlievať a miešať a ....tak dookola asi 20 minút...


...podlievať treba vriacim vývarom a ryžu netreba úplne rozvariť. Keď už takmer bola hotová, tak som odstavil a primiešal k nej asi 2-3 oriešky masla, chrumkavú hlivu  a nakrájaný mevedí cesnak...


...podával som s hoblinami tvrdého syra, mám rád vršatec, ale teraz som použil grana padano a s pohárom suchého bieleho vínka...dobrú chuť :)



QR Code - stiahni si recept do mobilu



4 komentáre:

  1. Mňam, To vyzerá super. Cez víkend určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja stale hladam kde kupim oriesok masla :)
    zajtra to idem uvarit tak snad sa podari :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...v každých dobrých potravinách :) dobrú chuť, určite sa podarí :)

      Odstrániť