utorok 25. novembra 2014

bryndzové pirohy

...ponúkam Vám ďalší recept z knihy "Kuchyňa starých materí z Liptova" tentokrát je to recept z Partizánskej Ľupče...
Pirohy sa varia v každej dedine, v každej rodine trošku ináč, ale jedno majú všetky spoločné...veľmi chutia :)


Suroviny na cesto
  • jeden stredne veľký zemiak, v šupke uvarený
  • 400g polohrubej múky
  • 200 ml vody
  • štipka soli
...uvarený zemiak očistíme, pretlačíme a spolu s vodou, múkou a štipkou soli vypracujeme hladké cesto, necháme ho chvíľku odpočívať. 

Suroviny 
  • 3-4 stredne veľké zemiaky
  • 100g bryndze
  • čerstvý kôpor
  • slaninka, cibuľa, pažítka, kyslá smotana
 ...zo zemiakov, bryndze a kôpru som spravil kašu...éééj, ale bola dobrá:) Odpočinuté cesto som rozdelil na dve časti a valčekom na cesto som vyváľkal krásny kruh...


...a teraz máme dve možnosti...minimálne :) tá prvá je...na polovicu cesta dáme kôpky zemiakov s bryndzou a druhou polovicou cesta to prekryjeme, dobre popritláčame okolo tých kôpok a pokrájame radielkom, takto budem robiť lekvárové. Ja som si vybral druhú možnosť...z cesta som vykrajoval kolieska, na každé som dal kôpku bryndzovej kaše a okrajom nožíka, môžete použiť aj vidličku, som dobre postláčal okraje, samozrejme manželka pomáhala :)


...medzitým nám už zovrela voda, pirohy som do hrnca vkladal asi po 8-10 kusov, po chvíľke vyplávali na povrch, potom som ich ešte povaril asi 3-4 minútky.  Spravil som aj niekľko kusov do mrazničky, ale treba ich zmraziť naukladané na tácke, či tanieri a až potom ich vložiť do sáčka, nech sa pri mrazení nezlepia...


...slaninka je už vyškvarená, cibuľa orestovaná, pirohy uvarené...tak som ich už len naložil na taniere, prizdobil lyžicou kyslej smotany, čerstvou pažítkou a prípadne aj kúskami bryndze...dobrú chuť :)




QR Code - stiahi si recept do mobilu


2 komentáre:

  1. Óch, mňam, ja pirohy môžem kedykoľvek, kdekoľvek a v akokoľvek množstve :).Tvoje vyzerajú veľmi dobre. Moja rodina ich tiež miluje, ale pre rýchlosť prípravy, dávam prednosť haluškám. Ale predpokladám, že keby som ich robila častejšie, teda viac ako raz do roka :), tak aj príprava by bola rýchlejšia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, nabudúce ich budem robiť už rýchlejšie aj ja...tak ako lekvárové, preložením cesta, teraz som sa snažil tak pekne...kvôli fotke :)...ďakujem

      Odstrániť