...zemiakové cesto, slivkový lekvár, maslo, strúhanka, alebo mak. Keď do cesta nedáte vajce, budú ako čerstvé aj na druhý deň....
Suroviny
- 400g polohrubá múka, 200ml vody, 1 stredne veľký zemiak
- slivkový lekvár, mletý mak, strúhanka, cukor
- 125g masla
...zemiak som uvaril v šupke a nechal vychladnúť, potom som ho očistený najemno nastrúhal do múky, pridal vodu a nechal robota vypracovať cesto, zemiak v ceste je ako lepidlo, úplne stačí jeden stredne veľký a pirohy sa nám budú krásne lepiť. Vypracované cesto som nechal pár minút (10) odpočinúť pod miskou, bude vláčnejšie a lepšie sa nám s ním bude pracovať, potom som ho rozdelil na dve časti...
...na polovicu vyváľkaného cesta, asi na hrúbku 2mm, som naukladal kôpky lekváru a tou druhou polovicou som ho prekryl...
...od stredu ku krajom som cesto dobre postláčal, aby sa vytláčal vzduch, okraje som pritlačil vidličkou a radielkom som nakrájal pirohy...
...vkladal som ich do vriacej osolenej vody a keď vyplávali, tak som ich povaril ešte asi 5-6 minút, medzitým som na panvici opražil strúhanku, roztopil maslo a namlel mak. Uvarené pirohy som v mise prelial maslom a dochutil cukrom. Polovicu som zasypal opraženou strúhankou a druhú pomletým makom...dobrú chuť :)
QR Code - stiahni si recept do mobilu
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára