streda 19. novembra 2014

škvarkové pagáče

...už dávno som mal na ne chuť, ale kúpiť dnes dobré škvarky vôbec nie je také ľahké, ako upiecť dobré pagáče, dúfam, že tieto vám chutiť budú...


Suroviny
  • hladká múka 500g
  • mlieko 300 ml
  • droždie čerstvé 20g, kávová lyžička cukru
  • škvarky 250g
  • soľ, čerstvo mleté korenie, 
  • bravčová masť
  • vaječné žĺtko na potretie
...najskôr som si pripravil kvások, odlial a zohrial som asi 100ml mlieka,  pridal som do neho kávovú lyžičku cukru a rozmrvil droždie, zasypal som asi dvoma lyžicami múky a nechal nech sa naštartuje...
Pokiaľ sa kvások rozbehol, tak som si preosial hladkú múku, robím to tak vždy, múka sa preosiatím prevzdušní a cesto potom lepšie kysne. K múke som prilial zvyšok mlieka, kvások a nechal som pracovať robot...cesto je dobre spracované, keď sa od nádoby pekne odlepuje a drží tvar, ale nie je veľmi tuhé. Posypal som ho múkou, zakryl čistou utierkou a dal do teplej rúry asi na hodinku, nech podkysne. 


...asi po hodinke krásne narástlo...


...vyklopil som ho na pomúčenú dosku a valčekom som ho rozváľkal a vyváľkal na obdĺžnik, asi pol centimetra hrubý. Pokiaľ mi cesto kyslo, tak som pomlel škvarky, dochutil som ich soľou a čerstvo mletým korením. Mal som dosť suché škvarky, tak som k nim pridal asi lyžicu masti...


...celé cesto som natrel škvarkami, ale asi jednu tretinu som si ešte nechal, cesto som po dĺžke  preložil na tretiny, zase som ho natrel (tou poslednou tretinou) a preložil, až to celé nakoniec vyzeralo nejak takto...


 ...takto natreté a poprekladané cesto som zase rozváľkal na obdĺžnik, asi 1,5 centimetra hrubý a potom som začal vykrajovať pagáčiky, ktoré som naukladal na plech s papierom na pečenie...


...samozrejme aj teraz som ich na plechu nechal podkysnúť, 20 minút až polhodinku. Prezradím vám, že som ich skúšal aj zdobiť, takou tou mriežkou, ale veľmi rýchlo ma to prešlo :) ...nešlo to totiž tak jednoducho, ako som si predstavoval, ale nakoniec mi tam tá mriežka ani nechýbala....tak som ich len zvrchu natrel rozšľahaným žĺtkom...
....pokiaľ pagáče rástli na plechu, rúru som si vyhrial asi na 180°C a potom som ich piekol asi 20 minút, pokiaľ neboli krásne ...do zlata :)


...nechal som ich vychladnúť na mriežke a potom už len ...dobrú chuť :)
...ozaj, skoro som zabudol, niektoré boli aj krivé, aj ohnuté, aj menšie,  ale všetky sa zjedli... :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre:

  1. Zdobenie mriežkou nešlo jednoducho? Neviem, či si tou mriežkou myslel iba vzor, alebo aj mriežku - náradíčko, ktoré sa používa na krájanie varených zemiakov. S tým to ide jedna radosť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj...presne s tým zemiakovým krájadlom som to skúšal, ale začalo mi to roztláčať cesto, asi som ho mal mäkšie, tak som to potom vzdal :)

      Odstrániť