pondelok, 19. januára 2015

čínska ostrokyslá polievka

...každý ju varí trošku ináč, nenašiel som na internete dva rovnaké recepty, ale má to obrovskú výhodu...ak si nájdete ten svoj recept, môžete ju mať doma kedykoľvek :)


Suroviny

  • kuracie mäso 500g
  • sušené huby (aspoň dva druhy)
  • 2 mrkvy, pór, bambusové výhonky, čerstvý zázvor - pol. lyžica
  • 200g tofu, chilli pasta, zemiakový škrob, 2 vajcia
  • sezamový olej, ryžový ocot, 
  • čerstvo mleté čierne korenie, nové korenie, soľ, cukor
...začal som hubami, použil som lievik trúbkovitý a potom taký sušený mix. Zalial som ich vriacou vodou a nechal namočené asi hodinu. Kuracie mäso som dal variť do studenej vody, pridal som soľ a tri guľky nového korenia. Pokiaľ sa varilo mäso, nakrájal som si zeleninu...mrkvu a zázvor som nastrúhal, pór a bambusové výhonky nakrájal na "julienne"


...mäso je už uvarené, tak som ho vybral...namočené huby som nakrájal, tak na hrubšie a dal som ich variť do tej vody, kde som varil mäso, vylial som tam aj  vodu, v ktorej boli huby namočené, ale nie všetku. Mäso už vychladlo, obral som ho od kosti a nakrájal. Huby sa mi už uvarili, tak som k nim pridal mäso. Mal som asi tri litre vývaru s uvarenými hubami a mäsom...a teraz ideme na to :) do vývaru som dal asi dve čajové lyžičky mletých chilli papričiek naložených v soli, 100ml sójovej omáčky, 3-4 lyžice ryžového octu a 2-3 lyžice sezamového oleja...ochutnal som a dochutil lyžicou hnedého cukru, ale polievku si môžete a musíte dochutiť tak, ako to vyhovuje vám...
Všetko to spolu prevrelo, tak som pridal zeleninu a spolu som ich varil 7 minút, potom som pridal  nakrájané tofu. Do misky som dal 3 lyžice zemiakového škrobu a dobre som ho rozmiešal v studenej vode (150ml), vylial som do polievky a nechal prevrieť...ak chcete hustejšiu polievku, tak dajte škrobu viac. Dve vajcia som dobre rozšľahal s čerstvo mletým korením a vylial tenkým pásikom do polievky, miešal som až keď vajíčka vyplávali navrch, chcel som aby ich v polievke bolo vidieť...


...nabudúce mrkvu nakrájam, lebo nastrúhaná sa mi v polievke "strácala"...dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu


4 komentáre:

  1. mnam :) ostrokyslu milujem tak hadam sa odvazim vyskusat ju urobit doma, zatial si recept odkladam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vždy si ju varím, keď som prechladená - vtedy si ju moje telo priam pýta. Ja tiež používam krájanú mrkvu na plátky (nie strúhanú) a namiesto sušených húb idú šampiňóny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj nám vždy chuti ... nabudúce dám aj sampinony :)

      Odstrániť