sobota, 5. septembra 2015

mačanka

...základom tohto jedla sú huby a šťava z kyslej kapusty (juška) ...a potom sa môže pridať údené mäso, klobása, poctivé maslo, či smotana. Dá sa pripraviť z čerstvých, alebo sušených húb a myslím, že v každej dedine na východe sa varí troška ináč, ale všetky majú niečo spoločné...neviete ju prestať jesť :) ...tá moja nie je s mäsom, ale nie je ani vegetariánska...je vegánska...


Suroviny
  • zmes sušených húb (dve hrste)
  • pol litra šťavy z kyslej kapusty
  • dve cibule, štyri strúčiky cesnaku, bobkový list
  • alpro sójová alternatíva smotany na varenie
  • olivový olej, soľ, hladká múka 3PL
...dve poriadne hrste sušených húb som zalial vriacou vodou a nechal odpočívať aspoň pol hodinku, prípadne 30 minút :)
Na olivovom oleji som orestoval hladkú múku, po 5 minútach som ju zalial studenou šťavou z kapusty a poriadne som rozhabarkoval, tak aby neostali žiadne hrudky... keď to spolu prevrelo, pridal som namočené huby aj s vodou, očistený cesnak a bobkový list, kľudne aj dva...a nechal som variť asi 40 minút...


...polievočka sa varí, tak som očistil dve cibule, nakrájal a orestoval na olivovom oleji...


Polievku som dochutil soľou, ak je veľmi hustá, môže sa zriediť vriacou vodou...ale to už je naozaj na každom z vás...mačanka môže byť ako polievka, ale aj ako hustá kaša. Na záver som ju zjemnil s Alpro - sójovou alternatívou smotany na varenie... dostal som niekoľko Alpro výrobkov na otestovanie a zatiaľ som s nimi veľmi spokojný... 


Mačanku som na tanieri ozdobil orestovanou cibuľkou a jedol s krajcom výborného domáceho chleba...namáčal som si ho do mačanky...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára