nedeľa, 20. decembra 2015

Vianočný kapor na rozmaríne

...na Vianoce by mala byť na stole ryba a kedže kapor je tradičná vianočná ryba, pokúsil som sa ju pripraviť jednoducho, slávnostne a chutne, ale hlavne bez kostí...
Za rybu ďakujem spoločnosti Ryba Žilina


Suroviny
  • filet z kapra 
  • maslo, rozmarín, olivový olej, soľ
  • korenie na ryby (cesnak, horčicové semienka, kôpor, čierne mleté korenie, zázvor, mletá rasca)
  • zemiaky, pažítka
  • 3 žĺtka, kremžská horčica
...do osolenej vody som dal variť zemiaky a tri vajcia. Z kapra som vyrezal hrubé kosti (rebrá a chrbticu), použijem ich na vývar, keď budem pripravovať rybaciu polievku ...ostal mi pekný filet. Nemám rád v rybe kosti a preto som mäso narezal ostrým nožom každé 3mm, ale len po kožu, aby mäso držalo pokope, počul som ako prerezávam tenké kostičky, rezal som tak, ako vidieť na fotke dole, tam kde boli rebrá, rezať netreba...


...takto potom vyzeralo mäso...


...potom som filet narezal na porcie, dochutil soľou a korením na ryby. Do pekáča som dal olivový olej, kúsky masla a rozmarín...


...na každú porciu som dal ešte kúsok masla a vložil som na 25 minút do vyhriatej rúry...na 180°C, posledných 5-10 minút pod grilom...
Z vajec, ktoré som uvaril so zemiakmi som vybral žĺtka, pridal som k nim kremžskú horčicu, citrónovú  šťavu, soľ a čerstvo mleté korenie...


...dobre som to spolu vymiešal a až potom som opatrne prilieval olivový olej, pokiaľ z toho nebola krémová horčicová omáčka...
Uvarené zemiaky som nakrájal na kolieska, prelial roztopeným maslom, dochutil soľou a nakrájanou pažítkou...podával som preliate horčicovou omáčkou a s pohárom dobrého bieleho vína...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


2 komentáre: