štvrtok, 7. apríla 2016

staročeská bramboračka

...včera som videl krásnu fotku...upečený domáci chlieb a hustú, výdatnú polievku...spáchala to Nigella Lawson na FB a ja som hneď vedel, ako bude chutiť tá moja polievka a ako k nej zajedám domáci kváskový chlieb...


Suroviny

  • koreňová zelenina (zeler, mrkva, petržlen) 3 zemiaky
  • zmes lesných húb ( použil som mrazené a sušené)
  • cibuľa, cesnak, bravčová masť, hladká múka
  • mletá rasca, sušený kôpor, čerstvo mleté čierne korenie, chili, majorán, soľ
...dobrá bramboračka potrebuje hlavne huby, zemiaky,  koreňovú zeleninu, majorán a cesnak. Začal som koreňovou zeleninou...na kocky nakrájaný zeler, petržlen a mrkvu (1:1:1) som orestoval s nakrájanou cibuľou na bravčovej masti, dochutil som mletou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a soľou...po chvíľke som pridal aj nakrájaný cesnak, asi 3 strúčiky a zalial som vriacou vodou...pridal som mrazené a sušené lesné huby a dusil som asi 16 minút...


...medzitým som očistil asi 3 zemiaky, nakrájal som ich na kocky a pridal k zelenine aj so štipkou (1/2 kávovej lyžičky) sušeného majoránu. Varil som asi 23 minút...pokiaľ sa neuvarili zemiaky. Na malej panvici som na lyžičke  bravčovej masti orestoval lyžicu hladkej múky, po chvíľke (3minúty) som to zalial studenou vodou a dobre premiešal...dochutil som zasa majoránkou, mletou chilli papričkou a štipkou sušeného kôpru (moja tajná ingrediencia)...


...zápražku som vylial do polievky, dobre premiešal a nechal prevrieť. Dochutil som ešte soľou, pretlačeným strúčikom cesnaku a petržlenovou vňaťou...a to je vlastne koniec polievkovej rozprávky...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára