nedeľa, 31. januára 2016

domáci kváskový chlieb

...z ražného kvásku, pečený v rúre. Všetko sa to začalo kúpou ošatky, keď sme s manželkou boli na víkende v Prahe. Ošatku som odložil a skoro som na ňu zabudol, až raz moja dobrá kamoška spomenula, že jej kamoška pečie kváskový chlieb...tak som poprosil moju dobrú kamošku, aby poprosila kamošku a kúsok kvásku mi dala, dostal som ho v piatok (veľmi pekne ďakujem mojej dobrej kamoške a jej kamoške)...je dobré mať kamošky :) ...takže v sobotu som mohol začať piecť...


Suroviny na asi kilový chlieb
  • 520g ražný kvások (250g ražná múka + 270g voda a kvások)
  • 300g pšeničná chlebová múka T650
  • 200g špaldová múka
  • cca 300g voda
  • 18-20g soľ
  • rasca celá, rasca mletá, koriander mletý,
  • tekvicové, slnečnicové a iné semená
...asi tri lyžice ražného kvásku ktorý som dostal, som večer premiešal s 250g  ražnej múky a 270g vlažnej vody, zmes bola hustá, ale na druhý deň už vláčna a redšia.
TIP: základný kvások vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred premiešaním s múkou, aby sa naštartoval a lepšie pracoval.
Misku som zakryl a nechal na linke odpočívať 12 hodín...takto vyzeral na druhý deň doobeda, krásne púšťal bublinky....


...dve, tri lyžice kvásku som si odložil v sklenenej fľaške do chladničky na ďalšie pečenie. Do misy som dal  300g preosiatej chlebovej  múky, 200g špaldovej, 18-20g soli, mletú rascu, celú rascu, mletý koriander a rôzne semená. Všetko som spolu premiešal a pridal ražný kvások...zapol som robot a prilieval vlažnú vodu. Je ťažké napísať presné množstvo vody (cca 340g), lebo každá múka a aj kvások je iný, takže vodu prilievajte opatrne... 


...cesto má byť dosť lepivé a naťahovacie, vtedy je dobre spracované, aby som z neho vypracoval bochníček, jemne som si naolejoval ruky a zakryté cesto som nechal odpočívať asi hodinu...


...po hodinke som ho na doske premiesil a ponaťahoval, opäť som ho zbochníčkoval, zakryl a nechal odpočívať ďalších cca 50 minút. Potom som ho zasa na doske poprekladal, už som ho nemiesil a jemne som ho vytvaroval do bochníčka, ten som vložil do vymúčenej ošatky, pomúčil som ho, prekryl čistou utierkou a nechal podkysnúť cca 3-4 hodiny...ak nemáte ošatku, pomôže košíček vystlaný utierkou a vysypaný múkou...


...po troch hodinách som zapol rúru na 250°C, v rúre som na spodku mal vložený prázdny plech a v strede rúry kameň na pečenie, ak ho nemáte, dajte aj do stredu rúry plech. Vykysnutý bochník som vyklopil na papier na pečenie a vrch som narezal do kríža, ale môžete aj akokoľvek ináč...


...vložil som ho do rúry a zároveň som na spodný plech nalial asi 150ml vriacej vody, to aby chlieb mal krásnu kôrku, zapnutý som mal vrchný a spodný ohrev a kukučkoval som cez dvierka rúry, bolo to lepšie ako telka :)


...po 10 minútach som stiahol teplotu na 190°C a vybral som z rúry spodný plech, ten s vodou, ktorá sa medzitým už odparila, keď som mal otvorenú rúru, musel som chlieb zasa odfotiť :)


...chlieb som na 190°C dopekal ešte asi 35 až 40 minút, podľa toho ako prepečená kôrka vám chutí. Po upečení som ho vybral na mriežku a zabalený v utierke som ho nechal vychladnúť. Kváskový chlieb sa má jesť až na druhý deň, lebo vtedy najviac chutí a nebude vás nafukovať...takže vydržať, aj keď je to ťažké :)


...vďaka pomalému kysnutiu, je kváskový chlieb lepšie stráviteľný, oveľa zdravší a chutí viac, ale to všetko si viete prečítať na stránke cuketka.cz, alebo dobreazdravo.sk, odkiaľ som čerpal informácie aj ja...dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu

4 komentáre: