nedeľa 31. januára 2016

domáci kváskový chlieb

...z ražného kvásku, pečený v rúre. Všetko sa to začalo kúpou ošatky, keď sme s manželkou boli na víkende v Prahe. Ošatku som odložil a skoro som na ňu zabudol, až raz moja dobrá kamoška spomenula, že jej kamoška pečie kváskový chlieb...tak som ju poprosil  o kúsok kvásku...dostal som ho v piatok, takže v sobotu som mohol začať piecť...


Suroviny na asi kilový chlieb
  • 300g ražný kvások (150g ražná múka + 150g voda a lyžica materského kvásku)
  • 450g pšeničná chlebová múka T650
  • 250g voda
  • 2ČL soľ
  • rasca celá, rasca mletá, koriander mletý,
...lyžicu ražného kvásku ktorý som dostal, som ráno premiešal so 150g  ražnej múky a 150g vlažnej vody, zmes bola hustá, ale večer už vláčna a redšia.
TIP: základný kvások vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred premiešaním s múkou, aby sa naštartoval a lepšie pracoval, alebo ho dajte aj s fľaškou do teplej vody na pol hodinku...
Misku som zakryl a nechal na linke odpočívať cca10 hodín...takto vyzeral večer, krásne púšťal bublinky....


...lyžicu kvásku som si odložil v sklenenej fľaške do chladničky na ďalšie pečenie (môžete ho prikrmiť lyžicou ražnej múky a lyžicou vody) Do misy som dal  450g preosiatej (prevzdušnená múka lepšie kysne)  chlebovej  múky, 250g vlažnej vody a kvások...zapol som robot a nechal ho pracovať asi 10 minút.
Vypracované cesto som nechal odpočívať 30-60 minút...


...po hodinke som k nemu pridal soľ, koriander, rascu a opäť nechal pracovať robot aby cesto dobre premiesil. Potom som ho dal do misky a nechal dve hodiny odpočívať. Cesto treba 2-3 krát poprekladať (ponaťahovať a zasa zbaliť do bochníčka) pomôže ak si namočíte ruky, nebude sa tak lepiť. Po dvoch hodinách som cesto zatočil  do bochníka, ten som vložil do vymúčenej ošatky, pomúčil som ho, prekryl čistou utierkou a nechal cez noc v chladničke kysnúť...ak nemáte ošatku, pomôže košíček vystlaný utierkou a vysypaný múkou...


...na druhý deň som  rúru vyhrial na 250°C, v rúre som mal na spodku  prázdny plech a nad ním kameň na pečenie,  Vykysnutý bochník som vyklopil na papier na pečenie a vrch narezal do kríža...


...vložil som ho do rúry a zároveň som na spodný plech nalial asi 150ml vriacej vody, to aby chlieb mal krásnu kôrku, zapnutý som mal vrchný a spodný ohrev...


...po 10 minútach som stiahol teplotu na 190°C a vybral som z rúry spodný plech v ktorom bola voda, tá sa medzitým už odparila... keď som mal otvorenú rúru, musel som chlieb zasa odfotiť :)


...chlieb som na 190°C dopekal ešte asi 35 minút, podľa toho ako prepečená kôrka vám chutí. Po upečení som ho vybral na mriežku natrel studenou  vodou a  nechal vychladnúť...


...vďaka pomalému kysnutiu, je kváskový chlieb lepšie stráviteľný, oveľa zdravší a chutí viac, ale to všetko si viete prečítať na stránke cuketka.cz, alebo dobreazdravo.sk, odkiaľ som čerpal informácie aj ja...dobrú chuť :)

QR Code - stiahni si recept do mobilu

6 komentárov:

  1. Odpovede
    1. ďakujem...naozaj výborný, už ho pečiem pravidelne :)

      Odstrániť
  2. Chlebík vyzerá nádherne, rada by som ho vyskúšala. Preto by som vás chcela poprosiť, aby ste mi upresnili, akú ražnú múku a akú špaldovú máte na mysli..či celozrnnú ražnú alebo chlebovú ražnú, či celozrn. špaldu alebo chlebovú špaldu alebo bielu špaldovú? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj nigina...použil som celozrnnú ražnú a chlebovú špaldu...ale múky môžeš kombinovať a striedať podľa vlastnej chuti. Väčšinou mám každý chlieb trošku iný, ale každý chutí...dobrú chuť :)

      Odstrániť