štvrtok, 12. mája 2016

domáci zemiakový chlieb

...chlieb pečiem doma už pomerne dlho a najradšej kváskový...bez droždia, ale manželka chcela zmenu, tak som upiekol zemiakový z chlebovej a ražnej múky...


Suroviny na chlieb (ČL - čajová lyžička, PL - polievková lyžica)

  • chlebová múka T650 500g, ražná múka celozrnná 100g, 2 stredne veľké zemiaky
  • voda 360g, soľ 20g, 1ČL mletá rasca, 1ČL mletý koriander, 1ČL celá rasca, 
  • 2PL slnečnicové (alebo iné) semená

Suroviny na kvások

  • 100ml vlažej vody, 20g čerstvého droždia, 1ČL cukru, 2PL hladkej múky
...začal som prípravou kvásku, vo vlažnej vode s cukrom som rozmiešal droždie a zasypal som to dvoma lyžicami hladkej múky. Misku som zakryl a po 20 minútach bol kvások krásne naštartovaný (bublinkoval a narástol)...


...zemiaky som si uvaril deň vopred a nastrúhal som ich na jemnom strúhadle...


...do misky som dal múku, ražnú a aj chlebovú, slnečnicové semená, zemiaky, soľ, rasce a mletý koriander...suché suroviny som premiešal a potom som pridal kvások a vodu... robot ho miesil asi 15 minút, cesto je vláčne, naťahuje a lepí sa...potom som cesto vyklopil na pomúčenú dosku a vytvaroval som bochníček, ktorý som dal kysnúť do misky, ktorú som jemne potrel slnečnicovým olejom...


...cesto som zakryl čistou utierkou a nechal  ho kysnúť asi hodinku, malo by zdvojnásobiť svoj objem...v teple vykysne rýchlejšie, ale pekne vykysne aj v chladničke, len mu to trvá dlhšie, aj celú noc...kysnuté cesto neznáša prievan, na to treba dať pozor...


...po vykysnutí som ho jemne prehnietol a vložil do vymúčenej ošatky, zakryl čistou utierkou a nechal podkysnúť ďalších 20-30 minút...


...pokiaľ cesto kyslo v ošatke, vyhrial som si rúru na 250°C...s kameňom na pečenie v strednej časti rúry a s prázdnym plechom na spodku rúry...rúra je vyhriata, cesto vykysnuté...tak som nechal zovrieť vodu...a teraz to už pôjde rýchlo, pozrite si video...




...chlieb som piekol 10 minút vo vyhriatej rúre na 250°C, vrchný a spodný ohrev...s vodou v spodnom plechu asi 10 minút, potom som stiahol teplotu na 190°C, vybral som plech s vodou a dopekal som ho ešte 35 - 40 minút...upečený chlieb som zabalil do utierky a dal vychladnúť na mriežku. Keď je dobre upečený a poklopete po jeho spodnej strane, mal by znieť duto...a jedzte ho až na druhý deň...dobrú chuť :)




QR code - stiahni si recept do mobilu



























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára