sobota 4. júna 2016

údený hovädzí jazyk v kôprovej omáčke

...kto neochutnal, neuverí...naozaj vynikajúce jemné mäsko, viem...niekto ani neochutná a iný zasa nevie prestať ochutnávať :)


Suroviny
  • údený hovädzí jazyk
  • koreňová zelenina, cesnak, cibuľa, bobkový list,  nové korenie
...do neosolenej vriacej vody som dal na hodinku variť údený jazyk aj koreňovou zeleninou, bobkovým listom, novým korením, cibuľou a cesnakom...


...uvarený som ho nechal v tej vode aj vychladnúť, ale ešte teplý som ho olúpal. Pokiaľ sa jazyk varil, pripravil som si parenú knedľu a kôprovú omáčku...spravil som aj chrenovú, lebo základ je rovnaký...len  kôpor som nahradil  nastrúhaným chrenom...

Suroviny na kôprovú a chrenovú omáčku
  • čerstvý kôpor
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky, 500ml smotany na varenie (10%), maslo cca 100g
  • 400-500ml mlieka, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, ocot, cukor
...v hrnci som na masle zarestoval hladkú múku (cca 3-4 min), zalial ju studenou smotanou na varenie a stále som miešal. Dochutil som mletým korením a soľou, dolial som mliekom a varil asi 20 minút...aby omáčka mala správnu hustotu, postupne som dolieval mlieko, na záver som dochutil octom (stačí 1PL) a omáčku som rozdelil na dve časti...
Jednu som dochutil čerstvo nastrúhaným chrenom a cukrom, keď všetko spolu prevrelo, odstavil som a pridal oriešok masla.
Do druhej som dal čerstvý kôpor,  zjemnil chuť  maslom a hneď som ju odstavil...


...omáčka ešte mierne zhustne, tak ju pripravte trošku redšiu...čerstvý kôpor, alebo chren, domáca knedľa, lahodné a jemné mäso.... dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

10 komentárov: