sobota 28. marca 2020

domáce rožky

...ak máte doma múku a droždie, tak poďme na to. Môžete kombinovať rôzne druhy hladkej múky a budete mať vždy trošku iné rožky, skúste olej nahradiť maslom, pridať napríklad sezam alebo iné semená...skúšajte a každý ďalší rožok bude iný a lepší...


Suroviny
  • 500 g hladkej múky, cca 280 ml vlažnej vody, 50 ml slnečnicového oleja
  • 20g čerstvého droždia (alebo sáčok sušeného) 1 kávová lyžička cukru,  
  • 1,5 čajovej lyžičky soli, mlieko na potretie
...najskôr som zo 100ml vlažnej vody, cukru a droždia spravil kvások...všetko som dobre spolu premiešal a zasypal lyžicou hladkej múky. Kvások som zakryl a nechal cca 15 minút odpočívať, aby sa naštartoval...


Potom som dal do misy preosiatu múku ( prevzdušní sa a potom lepšie kysne), vlažnú vodu, nakysnutý kvások, olej, soľ a nechal som pracovať robot...keď bolo cesto pekne premiesené...nelepí sa a je  vláčne, tak máme cesto hotové (trvá to cca 10 minút) ak by sa cesto lepilo, pridajte kúsok múky. 
Cesto poprášte múkou a nechajte ho v mise prikryté kysnúť aspoň hodinku...môže byť aj v chladničke, ale potom kysne aj celú noc. Prievan mu nerobí dobre. Ja ho nechávam kysnúť zakryté v rúre, vyhrejem ju na cca 30°C, vypnem a vložím misu s cestom...pozor na teplotu, aby ste cesto neupiekli :)
Vykysnuté cesto som rozdelil na 12 rovnakých častí a postupne som z nich začal tvarovať rožky...


...potom som túto placku zroloval, začal som od tej hrubšej časti...dôležité je aby tá tenká časť skončila na spodnej strane rožka... pri pečení cesto ešte rastie a rožok by sa pravdepodobne otvoril a rozkvitol...


...hotové rožky som naukladal na plech, zakryl čistou utierkou a nechal 30-40 minút podkysnúť, budete pekne vidieť ako rastú. Moje už narástli, na začiatku boli len také tenké paličky. Natrel som ich mliekom a piekol vo vyhriatej rúre na 200°C  asi 15 minút, v strede rúry...sledujte ich a keď budú hotové, farba ich prezradí...potom som ich nechal vychladnúť na mriežke...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára