štvrtok 23. apríla 2020

domáci zemiakový chlieb II

...pomalé kysnutie v chladničke mu dá nadýchanú striedku a pečenie s parou zasa chrumkavú kôrku...


Suroviny
  • chlebová múka 500g, 300g vody
...nechal som robot pracovať asi 15 minút, cesto bude krásne vláčne...potom som ho nechal hodinu prikryté odpočívať...

Suroviny II
  • 1 kávová  lyžička (KL)mletej rasce, 1 KL celej rasce, 1 KL mletého koriandru
  • 1 nastrúhaný uvarený zemiak, 4 pol. lyžice (PL) olivového oleja, 1 PL octu
  • kvások z 10g čerstvého droždia, (alebo z 3g sušeného), 1 PL soli
  • cca 100g ražnej múky (alebo chlebovej, či špaldovej...)
...Kvások som pripravil z droždia, KL cukru , 50 ml vlažnej vody a asi 2 PL múky (odobral som z celkového množstva)... pridal som k cestu všetky suroviny a opäť som nechal pracovať robot, aby cesto dobre prepracoval. Cesto má byť také hustejšie, preto som postupne pridával múku až pokiaľ nemalo tú správnu konzistenciu (ak to na prvý krát netrafíte, nič sa nedeje....len chlieb nebude taký vysoký, ale chutiť bude :)
Cesto som celé naolejoval a preložil do plastovej misky s vrchnákom a dal na noc do chladničky (cca 12-16 hodín)


...cesto krásne narástlo, tak som ho vybral na pomúčenú podložku, premiesil ho a vytvaroval z neho bochník, ten som preložil do múkou vysypanej ošatky, zakryl a nechal cca 3 hodiny kysnúť na kuchynskej linke...


...vyhrial som rúru na 250°C aj s kameňom na pečenie na spodok rúry som dal nerezový hrnček. Chlieb som preložil podložku s  papierom na pečenie, odstránil z vrchu múku ( len tak rukou), narezal ho a preložil do rúry, do toho nerezového hrnčeka som nalial asi 100ml vriacej vody...para ktorá sa vytvorí dá chlebu chrumkavú kôrku...


...po 10 minútach som rúru otvoril, vybral nerezový hrnček, odfotil chlieb :) a znížil teplotu na 190°C, piekol som ďalších 40 minút v spodnej časti rúry s vrchným a spodným ohrevom...
Po upečení  som chlieb preložil na mriežku, natrel studenou slanou vodou, zakryl utierkou a nechal vychladnúť...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni recept do mobilu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára