utorok 5. mája 2020

posúch s pažítkou a syrom

...alebo pažítkovo syrový chlieb, recept som našiel na you tube, niečo som pridal, niečo vynechal a nakoniec to takto dopadlo...


Suroviny
  • 250g hladkej chlebovej múky, 125g teplého mlieka, vajce
  • 1KL cukru, 10g čerstvého droždia,  2KL soľ, 3PL olivového oleja
  • tvrdý syr, pažítka, maslo, 2 PL sézamu,
  • 1KL pesto z medvedieho cesnaku (alebo 1 strúčik cesnaku)
...pripravil som si kvások, z celkového množstva surovín som odobral 50ml mlieka, rozmiešal som v ňom droždie s cukrom a zasypal 2PL múky...nechal som zakryté 15 minút, aby sa droždie aktivovalo.
Rozšľahal som vajce a takmer celé (časť som nechal, aby som neskôr mohol natrieť okraje posúcha) som ho dal k múke, mlieku, sézamu, olivovému oleju a kvásku čo som si pripravil, pridal som aj soľ a nechal robot pracovať asi 12 minút, ak je cesto  kompaktné (drží tvar) a nelepí sa na okraje misy, tak je dobre vymiesené. Nechal som ho zakryté hodinu odpočívať na papieri na pečenie (na ňom budem aj piecť)


...pokiaľ cesto kysne, pripravil som cesnakové maslo s pažítkou (aj do zásoby, lebo chutí aj na begete)...do masla pridáte soľ, pažítku, cesnak (alebo pesto, alebo krém) dobre premiešate... 


...zrolujete ako salónku vo fólii, či alobale a skladujete v chladničke...


...vykysnuté cesto som roztlačil prstami a valčekom na placku, asi 1 cm hrubú a narezal vrch ako mriežku asi  3 x 3 cm a 1cm hlboko. Okraje cesta som natrel zvyškom  rozšľahaného  vajca a celý vrch zmäknutým cesnakovým maslom. Do narezaného cesta som vložil nakrájaný tvrdý syr tak, ako vidíte na fotke a dochutil som čerstvo mletým korením a posypal sézamom...


...nechal som ešte asi 30 minút podkysnúť a vložil do vyhriatej rúry na 200°C a piekol cca 20 minút v spodnej časti rúry s vrchným a spodným ohrevom. po upečení posypte čerstvou nakrájanou pažítkou a potom už len rukami trhať teplý cesnakovo syrový posúch a zapíjať chladeným pivom...dobrú chuť :)


QR Code - stiahni si recept do mobilu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára