nedeľa 19. júna 2011

Medfouna

...je to starý Marocký recept na chlieb, plnený zmesou hovädzieho mäsa, byliniek a korenín... pripravil som ho aj podľa receptu Simona Kinga a Davida Myersa z programu "Gurmáni na cestách"...


Suroviny
  • 750g hladkej múky
  • 250g popučený, alebo rozmixovaný cícer
  • 100 ml mlieka
  • sušené droždie
  • 450ml vody
  • mletá rasca
  • mletý koriander
  • 1 PL medu
  • soľ
  • sezamové semená
  • vaječný bielok
...z mlieka, medu a droždia som si pripravil kvások. Preosial som múku, všetko som odvážil, pomeral, rozmixoval a potom som už nechal pracovať robot. Vypracované, pomúčené cesto som nechal odpočívať a kysnúť pod utierkou asi 46 minút. Pokiaľ cesto kyslo, tak som si pripravil mäsovú plnku.

Suroviny
  • 400g hovädzie mleté mäso
  • 1 cibuľa
  • zelerová vňať
  • petržlenová vňať
  • mletý koriander
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ


Všetky suroviny som spojil a odložil do chladničky. Použil som asi dve lyžice zelerovej vňate a menej petržlenovej...
Cesto som rozdelil na 10 dielov, 6 menších bochníčkov na marocký chlieb a 4 trošku väčšie na plnenie. Poďme najskôr na plnený chlieb... cesto som rozvaľkal na 4 rovnaké (ani zďaleka neboli úplne rovnaké :-)) okrúhle placky, asi ako väčší tanier. Na spodnú som dal polovicu mäsovej plnky, asi 2 cm od okraja som po obvode nechal priestor na prekrytie cesta. Natrel som to dookola vodou a priklopil vrchné cesto...popritláčal som, potrel bielkom a posypal sezamom, potom som spravil ešte jeden. 
6 menších pochníčkov som vyvaľkal asi na 0,5cm, tiež som ich natrel bielkom a posypal sezamom,  nechal som ich asi 20 minút podkysnúť a predhrial som si rúru na 180°C... keď som ich vybral z rúry, natrel som ich studenou, slanou vodou. Potom som ho nakrájal ako pizzu a bochníčky som nechal chladnúť na mriežke... dobrú chuť :-)


3 komentáre:

  1. mnamky,bochnicky vyzeraju velmo jedlo..rodinka z teba musi mat radost,ked im takto fajne vyvaras:)u zien je to podla mna normalka,ale u chlapa sa to ceni obzvlast:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. blahoželám ku krásnej výhre v súťaži na vareche :)) ... máš môj obdiv, variť takto naživo pred porotou ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ďakujem... bola to zaujímavá skúsenosť :-)

    OdpovedaťOdstrániť